UA / RU
Підтримати ZN.ua

Роздавали вказівки ОБСЄ: Казанський розповів, як російські проксі зірвали засідання ТКГ

Переговори фактично заблоковані російською стороною, яка вимагає від України голосувати за потрібні Кремлю закони.

Представники підконтрольних Кремлю терористичних угруповань «Л-ДНР» на останньому засіданні Тристоронньої контактної групи поводилися зухвало і фактично зірвали відеоконференцію, яка завершилася достроково, розповів представник ОРДЛО, журналіст Денис Казанський.

«У ТКГ без змін. Переговори по Донбасу, як і раніше, заблоковані російською стороною, яка продовжує в ультимативній формі вимагати від України, щоб наш парламент голосував за потрібні їм закони », - написав він у своєму Telegram-каналі.

Минулого тижня шантажували порушенням режиму тиші й обстрілом наших позицій. Але ці погрози поки що реалізувати не наважилися. Тепер, за словами журналіста, стали тиснути на іншу болючу точку - обмін полоненими.

Представник «ДНР» Наталія Ніконорова заявила: обмін буде можливий тільки тоді, коли Україна виконає вимоги бойовиків. Таким чином колаборанти вчергове продемонстрували своє байдуже ставлення до полонених бойовиків в українських в'язницях, вважає Казанський.

«Обмін полоненими в ОРДЛО подають як якусь послугу Україні та вимагають від нас політичних кроків натомість. Причому все це озвучувалося нарочито зухвало, так щоб спровокувати сварку. На вчорашньому засіданні в хамській формі роздавали вказівки навіть представникам ОБСЄ, чого раніше на моїй пам'яті не траплялося. Тому засідання завершилося достроково», - додав він.

Казанський нагадав, що взяття людей у заручники і обіцянки звільнити їх в обмін на виконання політичних вимог є тактикою терористів. Тому прихильникам квазіреспулік нема на що ображатися, коли їх ватажків називають терористами.

«Чому Росія вирішила вчепитися за постанову ВР і заблокувати весь переговорний процес - до кінця незрозуміло. За однією з версій - в Москві чекають на вибори в США, і в подальшому залежно від їхніх результатів визначатимуть майбутнє ОРДЛО. Тож, мабуть, до виборів в США ситуація так і залишатиметься підвішеною», - вважає Казанський.

Читайте також: Кравчук розповів про досягнуті домовленості в рамках ТКГ

Після засідання Тристоронньої контактної групи 16 вересня член української делегації, представник Донецької області Сергій Гармаш дав ZN.UA бліц-інтерв'ю.

Гармаш розповів, чому засідання блокуються російським ультиматумом про скасування постанови Верховної Ради, що призначає вибори на підконтрольній території. І чи потрібно піти на поступку противнику, щоб розблокувати переговорний процес. Докладніше - в матеріалі «Коригування парламентської постанови про вибори означатиме відхід України від «червоної лінії» - Гармаш».