UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російські силовики затримали кримськотатарських артистів, які поверталися з концерту в Києві

Перед концертом окупаційна влада погрожувала кримськотатарською виконавцям репресіями.

Співробітники ФСБ РФ затримали кількох кримськотатарських артистів, які перетинали адмінкордон України з окупованим Кримом після концерту в Києві.

Як повідомляє видання "15 минут", серед затриманих – учасники групи Hip-Hop Qirim Сейран Халілов, Ескендер Чаталов і Осман Джемалядінов, співачка Реана Таркова, а також Айше Абсаїтова – мати неповнолітньої учасниці концерту Адиле Абсаїтової.

Російські силовики також затримали мати політв'язня Мустафи Дегерменджи – Аліє Дегерменджи.

Наголошується, що 27 листопада в Києві відбувся концерт "Vatan sesi", в якому брали участь кримськотатарські артисти – як ті, що проживають на материковій Україні, так і прибулі з окупованого Криму. Перед концертом російська влада на півострові загрожувала учасникам заходу репресіями.

Нагадаємо, 16 листопада Третій комітет Генеральної Асамблеї ООН більшістю голосів підтримав український проект резолюції "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)". Документ засуджує встановлення Росією в Криму її правової системи, що негативно впливає на ситуацію з правами людини на півострові. У резолюції також наголошується необхідність звільнення утримуваних в РФ громадян України та скасування рішення про заборону Меджлісу.

Тим часом, 15 листопада Міжнародний кримінальний суд в Гаазі прирівняв анексію Криму до міжнародного збройного конфлікту. У відповідному звіті вказується, що окупаційна влада провадить утиски кримських татар на півострові, насильно перемістила 179 заарештованих осіб на територію РФ та примусово мобілізує на військову службу жителів Криму.