UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російське ТБ невпинно зомбує Донбас, змушуючи людей забути про Україну

На Донбасі майже безроздільно панують місцеві сепаратистські та російські ЗМІ, витісняючи все українське.

Силове протистояння на Сході України - це не лише бойові дії за окуповані території, але й інформаційна війна. Яку Україна повністю і безнадійно програє. Про це у своїй статті для ZN.UA пише Володимир Мартин.

"Заблокувавши неконтрольовані території економічно, Київ чомусь перекрив туди і доступ до своєї інформації. Зараз в "ЛНР" (як і "ДНР") майже безроздільно панують місцеві сепаратистські та російські ЗМІ", - зазначає автор статті.

Читайте також: У Держдепі США вважають, що пропаганда РФ досягла неймовірних масштабів

На даний момент, на базі та частотах колишньої обласної держтелерадіокомпанії (ОДТРК) в Луганську функціонує телеканал "Луганськ-24", а на базі державного ФМ-Радіо "Пульс" - сепаратистське радіо з тією ж назвою "Луганськ-24". Обидва пропагують дії т. зв. уряду Плотницького.

Паралельно територію "ЛНР" покривають російські горезвісні телеканали Lifenews, "Россия-24", "Первый канал", "Звезда", ОРТ та ін. Сепаратисти видають і свій друкований орган - газету "ХХІ століття" - колишній рупор обласної організації Партії регіонів. Кабельні телемережі також забиті російськими телекартинками. У деяких провайдерів зустрічаються українські телеканали, але здебільшого розважального характеру.

Як зазначає Мартин у своїй статті, люди, які періодично приїжджають на українську частину Луганської області за продуктами або до родичів, розповідають: "Коли включаємо телевізор, ніби переносимося в якусь іншу реальність. У "Новоросії" платять пенсії і зарплати, Росія щотижня возить допомогу, тут так добре, що багато хто вже бажають переселитися до нас на постійне проживання. При цьому з України - ніякої інформації, немов такої країни взагалі немає".

"Хоча в "ЛНР" багато проукраїнськи налаштованих людей (в самому Луганську їх близько третини), які з різних причин не можуть звідси виїхати. Ці люди не демонструють свою позицію публічно, тому що бояться. Вони просто мовчать, з жахом спостерігаючи, що діється в "ЛНР". І поступово втрачають надію, що весь Донбас колись знову стане українським...", - зазначає автор статті.

Читайте також: Спроби Путіна відродити радянську владу тільки посиляться - екс-чиновник ЦРУ

Однак, як пише Мартин, ситуацію з дефіцитом української інформації на території "ЛНР" ще можна виправити. Для початку достатньо встановити потужні передавачі для аналогового мовлення, які транслювали б українські центральні телеканали на окуповані території. Однак, він також зазначає, що українську владу це не турбує.

"Причина такого стану справ лежить на поверхні - Київ просто не хоче всім цим займатися. Столичні чиновники, які й гадки не мають, що відбувається на Сході країни, не бажають вникати в суть тутешніх проблем і намагатися хоч якось їх вирішити", - йдеться в статті.

Як повідомлялося раніше, СБУ заборонила в'їзд в Україну 83 російським журналістам. Серед них представники LifeNews, ВГТРК та телеканалу "Звезда".