UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія може готувати новий наступ проти України - Atlantic Council

Експерт вважає, що останні військові дії Москви вказують на вірогідність сценаріїв, за якими вона атакує Україну, країни Кавказу чи охоплену протестами Білорусь.

Останні дії Росії вказують на можливий початок нового етапу російської військової загрози Україні, а також Білорусі, країнам Балтії чи навіть Кавказу. Не виключено, що російська влада готується до нової широкомасштабної військової операції.

Про це в статті для Atlantic Council пише експерт Американської ради з закордонної політики Стівен Бланк.

Він вказує, що впродовж 2016 року Росія створила 25 нових дивізій і 15 бригад, при цьому збільшивши кількість військових лише на 10 тисяч людей. На думку експерта, це може означати, що Росія ставить за мету підготуватися до тривалої широкомасштабної війни, використовуючи радянську модель, за якої регулярна армія складалася лише з частин, які утворювали її "скелет". А повноцінно особовий склад набирався лише в ході масової мобілізації. На те, що російська влада розглядає таку мобілізацію, вказують військові навчання "Кавказ-2016" і інші минулорічні маневри, в ході яких Москва мобілізувала сили МВС, банки платили солдатські зарпати, а лікарні розгортали польові шпиталі. До навчань були залучені і регіональні цивільні адміністрації.

Росія, вочевидь, думає про можливість тривалих операцій, і повертається до фантазій про радянську модель військових і мобілізаційних зусиль.

Також Бланк звертає на те, в 2016-2017 роках Москва створила Першу Гвардійську танкову армію, 40-у і 8-у армії, штабом для яких став Ростов біля самих кордонів України. Також звідси вони можуть зручно вдарити по країнах на Кавказі, якщо буде потрібно, або проводити авіаудари на Близькому Сході. Більше того, будь-яка з цих армій може бути швидко перекинула в Білорусь, якщо її уряд не зможе чи не захоче придушувати черговий протест.

На додачу Росія створила чотири нові дивізії: 150-ту мотострілецьку в Ростові, 10-ту мотострілецьку і 3-ю механізовану дивізі у Воронежі, а також 144 мотострілецьку дивізію поблизу Смоленська. Таким чином, всі вони розміщені зовсім неподалік кордону України. Крім того, штаб 20 російської армії перенесений ближче до України з околиць Москви у Воронеж. А три мотострілецькі бригади, які раніше базувалися глибоко всередині Росії ближче до Казахстану, тепер передислоковані на захід країни. Вони будуть базуватися у Білгороді, Брянську і Воронежі, які розташовані менш ніж за 50 кілометрів від України.

Свіжі розгортання російських сил ще більше тривожать. 8 березня Москва оголосила, що пріоритетом для російського військового флоту стане побудова кораблів, здатних нести десантні війська. Вони запросто можуть бути використані проти України, балканських країн, на Кавказі чи на Близькому Сході. 24 березня спостерігачі виявили десятки російських танків, які прямували в Покровське на півдні Ростовської області неподалік України. Крім того, Росія відправила десантні сили в Білорусь, унеможлививши передислокацію українських військ з півночі в південні регіони, зокрема в Маріуполь. Ці російські десантні загони становлять небезпеку і для Білорусі.

Крім того, кібератаки не вщухають. Український уряд порахував, що з листопада до грудня 2016 року Росія влаштуала 6,5 тисяч кібератак проти різних українських відомств, включно з міністерствами фінансів і оборони. Також російські хакери постійно намагаються проникнути в мережі компаній, які займаються енергетичним забезпеченням в Україні.

Також з початку 2017 року зросла кількість порушень умов перемир'я в Донбасі з боку сил Росії. Лише з 12 до 20 березня таких атак було 336, при цьому 9 українських солдатів загинули, а 35 - були поранені. 23 березня у Києві був вбитий колишній депутат Держдуми Росії Денис Вороненков. Цей випадок може бути результатом профінансованого російським урядом тероризму.

"Всі ці дії разом з призначеними на серпень-вересень навчаннями "Захід 2017", які пройдуть в Білорусі, посилює страхи перед новим вторгненням в Україну, Білорусь чи навіть на Кавказ, опираючись на всі останні російські дії і розгортання військ. Більше того, у внутрішній політиці у Путіна скоротився простір для маневру, а економічні реформи малоймовірні. На додачу, армії не вистачає людей, а російський військовий бюджет, вірогідно, досяг свого ліміту можливостей", - йдеться в статті.

На думку Бланка, Путін може наважитися на розв'язання широкомасштабної війни найближчим часом, щоб посилити націоналістичні настрої в Росії перед виборами 2018 року. Тож в України і Білорусі є причини нерувувати.

Нещодавно Росія завершила військові навчання в окупованому Криму. Російські військові на окупованому півострові застосовували гаубиці Д-30, РСЗВ "Град", самохідні артилерійські знаряддя "Нона" калібру 120 мм і самохідні гаубиці "Гвоздика" калібру 122 мм, а також понад 100 одиниць військової техніки.

Раніше повідомлялося, що підводні човни Балтійського флоту ВМФ Російської Федерації будуть перебазовані в розташування Чорноморського флоту до кінця поточного року.

18 листопада 2016 року Російська Федерація перекинула в анексований Крим новітні "кораблі-невидимки", заявив начальник відділу інформаційного забезпечення Чорноморського флоту капітан 1 рангу В'ячеслав Трухачов. За його словами, Чорноморський флот не поповнювався бойовими надводними кораблями цього класу з 2002 року, коли в Севастополь з Балтійського флоту був перекинутий ракетний корабель на повітряній подушці "Самум".