UA / RU
Підтримати ZN.ua

Російський суд виніс незаконний вирок фігурантам другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір"

На сімох громадян України присудили 110 років колонії суворого режиму.

Російський суд виніс “вирок” фігурантам другої бахчисарайської групи сфабрикованої “справи Хізб ут-Тахрір”, повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. Одного із фігурантів виправдали.

“110 років колонії суворого режиму на сімох – такий вирок виніс Ростовський суд "другій бахчисарайській групі" по сфабрикованій кримінальній “справі Хізб ут-Тахрір". Восьмого, Ернеста Аметова – виправдали та звільнили з-під варти”, - йдеться у повідомленні.

Так, громадяни України отримали максимальні терміни відбування покарання у колонії суворого режиму: 

“Країна – агресор не збирається припиняти терор стосовно кримських татар та інших незаконно утримуваних громадян України, порушуючи норми міжнародного права та міжнародні договори, зокрема Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Загальної декларації прав людини”, - зазначила омбудсмен.

Денісова засудила винесене незаконне рішення Південним окружным військовим судом Ростова-на-Дону. Вона закликала представників міжнародних місій, правозахисних організацій та дипломатичного корпусу змусити Росію припинити незаконні затримання та судилища незаконно ув’язнених громадян України та повернути їх на Батьківщину.

Читайте також: В РФ визнали порушення утримання в СІЗО політв'язня Сервера Мустафаєва

Нагадаємо, вісьмох фігурантів другої бахчисарайської "справи Хізб ут-Тахрір" незаконно вивезли з анексованого Криму у вересні 2019 року.

11 жовтня 2017 року російські силовики провели в Бахчисараї низку обшуків і затримали 15 кримських татар. Шістьох з них окупанти підозрюють у зв'язках з організацією "Хізб ут-Тахрір" (заборонена в РФ). Це Марлен Асанов, Сейран Салієв, Тимур Ібрагімов, Сервер Зекір'яєв, Мемет Бєлялов і Ернес Аметов.

21 травня 2018 року російські силовики повели обшуки в будинках Едема Смаілова і Сервера Мустафаєва.

Третій апеляційний суд загальної юрисдикції у російському Сочі 13, 15 і 16 липня розглянув апеляційні скарги та залишив під арештом вісьмох фігурантів другої сімферопольської "справи Хізб ут-Тахрір".