UA / RU
Підтримати ZN.ua

Росія перейшла до другого етапу стратегічної спецоперації проти України - експерти

Кремль продовжує вести гібридну війну проти України, використовуючи інформаційні ресурси і своїх агентів впливу в політичних колах.

Російська Федерація проводить проти України спецоперацію стратегічного рівня, спрямовану проти української державності і суверенітету. На сьогоднішній день є ознаки реалізації другого з трьох етапів цієї операції, констатують експерти Михайло Гончар (Центр глобалістики «Стратегія XXI»), Володимир Горбач (Інститут Євро-Атлантичного співробітництва) і генерал-майор Сергій Савченко.

«Станом на середину літа 2020 року фіксувалися окремі ознаки реалізації РФ операцій, аналогічних тим, які вона проводила в 2013-2014 рр., характерні для першого етапу підготовки операції стратегічного рівня», - пишуть експерти в своїй статті для ZN.UA.

Автори уточнюють, що подібні операції складаються з трьох етапів:

«Аналіз поточної обстановки свідчить, що стратегічна операція Росії всередині України перебуває на другому етапі підготовчого періоду - етапі мобілізації угруповань для проведення активних дій по політичній, військовій (парамілітарній), економічній та інформаційній лініях», - відзначають експерти.

Відповідно до їхніх прогнозів, переходу до наступного, третього етапу, - об'єднання структур в єдиному центрі - слід очікувати вже в жовтні-листопаді цього року.

Читайте також: Стефанчук вважає, що президентський законопроект про референдум скоро можна виносити до сесійної зали

Анексувавши Крим і окупувавши ОРДЛО, Кремль отримав міжнародні санкції і зіткнувся з серйозним збройним опором України. Російське керівництво винесло уроки зі зроблених помилок, скоригувало і вдосконалило методи гібридної війни проти України. Тепер в хід йде не лише груба військова сила, а й інформаційні телеканали та інші ЗМІ, що ретранслюють російські наративи, а також агенти впливу Кремля в українському політикумі.

Наполегливо намагаючись прийняти законодавство про пряме народовладдя, в тому числі про місцеві референдуми, «Слуга народу» грає на руку державі-агресору, фактично даючи йому інструмент реалізації планів на Сході і Півдні країни. Детальніше, чим це загрожує Україні, читайте в статті Михайла Гончара, Володимира Горбача і Сергія Савченка «Осінь гібридного настання. Операція «через народовладдя до федералізації» у ZN.UA.