Через повномасштабне військове вторгнення Росії українці змушені готуватися до важкої зими, робити запас ліків та продуктів. Взимку необхідно підтримувати достатній рівень поживних речовин. Так, деякі з них не можна замінити вітамінами – тож пора робити стратегічний запас продуктів, які будуть підтримувати здоров'я взимку.
Лікарка-дієтолог Софія Шпак розповіла, як підбирати продукти на зиму з точки зору їхньої поживності.
Шукаємо джерело білка
Шпак наголосила, що одним з найважливіших аспектів харчування є живлення білком. Його можна отримати з м'яса, риби чи птиці. Тому слід мати запас м'ясних продуктів.
Зберігати м'ясо можна в морозилці, а найкращим варіантом буде запастися консервами – як м'ясними, так і рибними.
Для тих, хто не вживає м'ясо, його можна замінити рослинним білком – сочевицею, нутом, квасолею, грибами. Зокрема, гриби можна заморозити або засушити.
Складні вуглеводи
Майже кожен продукт містить у своєму складі вуглеводи. Необхідно надати перевагу складним вуглеводам, які містяться у цільнозерновий крупах та макаронах з твердих сортів пшениці.
Джерелом складних вуглеводів також є хлібці – їх можна легко зберігати тривалий час.
Жири
Шпак зауважила, що у раціоні також мають бути жири. Вони містяться в оліях, рибі та насінні.
Щоб тримати в нормі запас жирів, слід запастися олією. Крім того, можна додавати до страв оливки, насіння льону чи кунжут – ці продукти також мають велику кількість жирів.
Корисні солодощі
У холодні зимові дні можна потішити себе чорним шоколадом або натуральною пастилою Продукти з великим вмістом какао не тільки дуже смачні, але й можуть покращувати настрій.
Також не забувайте про фрукти – свіжі продукти взимку не мають достатню кількість вітамінів, як сезонні. Тому улюблені ягоди та фрукти можна заморозити або засушити.
Раніше повідомлялося, які продукти треба включити в раціон під час війни,щоб збалансовано харчуватися.