UA / RU
Підтримати ZN.ua

РНБО порадили посилити заходи біозахисту країни

Нормативно-правова база у сфері захисту потребує термінового оновлення".

У Раді національної безпеки і оборони (РНБО) обговорили можливість створення єдиного загального реєстру лабораторій, які працюють з небезпечними патогенами, та реєстру штамів особливо небезпечних мікроорганізмів. На думку фахівців, це потрібно зробити, щоб запобігти їх незаконне використання, а також виявити загрози національним інтересам і безпеці України, повідомляє прес-служба відомства.

За словами заступника Секретаря РНБО Олексія Соловйова, серед першочергових завдань РНБО "термінове оновлення нормативно-правової бази у сфері біозахисту, яка повинна бути гармонізована з міжнародними стандартами, а також інвентаризація діяльності установ мікробіологічного профілю та стану їх захищеності.

"Нам необхідна спільна державна система індикації біологічних патогенних агентів, порядок оперативного реагування на них та дієві механізми реагування усіх державних структур на надзвичайні ситуації, пов'язані з патогенами", - підкреслив він.

Соловйов зазначив, що пандемія коронавіруса продемонструвала уразливість сучасного суспільства перед вірусними інфекціями, показавши потенціал їх використання в якості біологічної зброї для здійснення масштабних терористичних актів.

"Необхідно розробити сильний і скоординований відповідь для відстоювання національних інтересів України", - додав він.

Читайте також: Трамп підписав указ про право США використовувати ресурси Місяця

Нагадаємо, раніше секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данилов говорив, що Україні вже зараз потрібні нові підходи та концепції у сфері національної безпеки, адже в найближчому майбутньому можливі біологічні війни і конфлікти в космосі.