7 січня відзначається Різдво за юліанським календарем. Святкування розпочинається напередодні – ввечері 6 січня. У Святвечір на стіл традиційно готують 12 пісних страв. Однією з головних страв є кутя.
Кутя з пшениці
Інгредієнти:
- 200 г пшениці (цільної);
- 50 г волоських горіхів;
- 50 г родзинок;
- 100 г меду;
- 50 г маку.
Приготування:
- Пшеницю промити, замочити на три години.
- Відварити пшеницю до готовності, злити воду, дати охолонути.
- Запарити мак у мисці. Для цього його заливають гарячою водою та накривають тарілкою. Коли мак розбух, його перетирають у ступі або кавомолці.
- Родзинки помити, залити окропом. Коли вони розбухли, злити воду та нарізати дрібними шматочками.
- Змішати перетертий мак, родзинки, горіхи з пшеницею.
- Кутю заправити медом та ретельно перемішати.
Читайте також: Новий рік та Різдво: чи будуть вихідні на свята
Різдвяна кутя з булгуру
Інгредієнти:
- Булгур – 0,5 скл.
- Вода – 1,5 скл.
- Мед – 2 ст. л. (або на смак)
- Волоські горіхи – 50 г
- Мак – 30 г
- Родзинки - 50 г
Приготування:
- Промиту крупу помістити в сотейник або невелику каструлю й залити чистою водою. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Варити булгур до готовності на повільному вогні, близько 15 хвилин.
- Родзинки залити окропом і залишити на 10 хвилин. Потім воду злити, а родзинки розкласти на кухонному рушнику, щоб він добре просох.
- Мак також залити окропом і залишити вже на 30 хвилин, накривши кришкою. Потім відкинути на сито, подрібнити блендером до появи макового молочка.
- Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді або в духовці та подрібнити.
- У теплий булгур додати мед, родзинки, горіхи та мак. Ретельно перемішати, щоб усі інгредієнти поєдналися між собою.
Кутя з рисом та мигдалем
Інгредієнти:
- Рис – 1 склянка
- Мак – 200 г
- Мед – на смак
- Мигдальні пластівці – 100 г
- Родзинки без кісточок – 100 г
Приготування:
- Рис промити, залити водою, довести до кипіння. Відкинути на сито, промити під холодною проточною водою, знову покласти в каструлю і варити до готовності у великій кількості води.
- Мак залити окропом, залишити на 30 хвилин. Відкинути мак на сито, подрібнити у ступці або блендером.
- Родзинки помити та подрібнити.
- До рису додати мак, мигдальні пластівці, родзинки та перемішати.
- Кутю заправити медом.