UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдво Христове: коли його відзначають в Україні

Цього року дата свята змінилася.

Кожної зими християни відзначають одне з найважливіших свят – Різдво Христове. Раніше дата святкування Різдва в Україні відрізнялась у християн східного та західного обряду. Але у 2023 році ситуація змінилася.

Читайте також: Погода на Різдво: синоптики розповіли, чи чекати морозів

Чому змінили дату святкування Різдва

Православна церква України (ПЦУ) з 1 вересня перейшла на новоюліанський  календар. Так, для парафіян ПЦУ змінилися дати всіх неперехідних православних свят – тепер їх відзначатимуть на 13 днів раніше.

Також у березні Українська Греко-Католицька Церква повідомила, що з 1 вересня 2023 року переходить на григоріанський календар та опублікувала оновлений церковний календар свят за період з вересня по грудень цього року.

Коли буде Різдво за новим календарем

За новоюліанським та григоріанським календарем Різдво відзначають 25 грудня. Тож віряни ПЦУ та УГКЦ починаючи з цього року будуть святкувати його в один день. Раніше християни східного обряду відзначали його 7 січня.

Нагадаємо, Президент України Володимир Зеленський указом президента №455/2023 від 28 липня змінив дати деяких українських свят, які тим чи іншим чином пов’язані із церковним календарем.