UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдво Христове 2024: історія свята

Це одне з найважливіших християнських свят.

Щозими християни відзначають Різдво Христове, яке є одним з найважливіших свят. Минулого року дата святкування змінилася.

Читайте також: Старий Новий рік: коли його відзначають

Православна церква України перейшла на новоюліанський календар, а УГКЦ на григоріанський, і тепер їх парафіяни відзначають Різдво в один день – 25 грудня. Раніше віряни ПЦУ відзначали його 7 січня.

Історія свята

Це свято присвячене народженню Ісуса Христа, який прийшов на землю, щоб спокутувати гріхи всіх людей. За Євангелієм, його матір Діва Марія разом з чоловіком Йосипом мешкали в Назареті. За переказами, коли Марія була вагітною, вони поїхали до Віфлеєму на перепис населення.

Тоді у міста було багато людей, тому Марія та Йосип не змогли знайти собі місце для ночівлі. Вони знайшли тимчасовий прихисток  у невеликій печері, де у погану погоду ховалися пастухи. У цій печері сталося диво – Марія народила на світ дитину, який став Сином Божим.

Після народження Ісуса Ангел приніс звістку про це пастухам. Вони першими прийшли та вклонитися Ісусу.

Також у небі над Віфлеємом засяяла яскрава дороговказна зірка, яка сповіщала світу про народження Христа. До печери за пастухами прийшли волхви й принесли Ісусу дари: золото, ладан і миро.

Що заборонено робити у свято

З давніх часів в цей день діють певні заборони, яких дотримувалися ще наші пращури.

У свято не варто виконувати будь-яку роботу по дому: прати, шити, займатися рукоділлям, прибирати, виносити сміття. Цього дня також не слід ходити на полювання та займатися риболовлею.

На Різдво слід утриматися від конфліктів та негативних емоцій. В цей день заборонено лаятися та лихословити.

Не треба одягати брудний одяг або вбрання темних кольорів. Слід віддати перевагу світлим відтінкам. Також не можна відмовляти нужденним, якщо вони просять про допомогу.