28 листопада біля християн східного обряду розпочався Різдвяний піст, який триватиме до свята Різдва Христового. В цей час віруючі не тільки обмежують себе в їжі, але і очищають душу, готуючись до світлого свята.
Що можна їсти в Різдвяний пост
У цей час забороняється вживання м'ясних і молочних продуктів, яєць. В першу частину поста по вівторках і четвергах, а також у свята, можна їсти рибу. Але після 20 грудня від цього продукту слід також відмовитися. У середу і п'ятницю також слід дотримуватися сухоїдіння, відмовляючись від вживання і рослинного масла.
Під час посту можна їсти крупи, фрукти, овочі і бобові, гриби.
Рецепти пісних страв
Незважаючи на те, що під час посту список продуктів, які можна їсти, скорочується, існують рецепти, які дозволяють приготувати смачні та поживні страви.
Борщ з чорносливом
Інгредієнти:
200 г білокачанної капусти
200 г запеченого буряка
200 г чорносливу
50 г моркви
2 ст. л томатної пасти
100 г ріпчастої цибулі
300 г картоплі
30 г рослинного масла
1 ст. л. волоських горіхів на порцію
Сіль, перець
Спосіб приготування:
Картоплю очистити, нарізати соломкою.
Буряк, моркву очистити і нашаткувати на великій тертці.
Ріпчасту цибулю дрібно нарізати.
Подріблені овочі пасерувати на рослинній олії 2 хвилини, додати томатну пасту і пасерувати ще 2 хвилини.
Картоплю залити окропом і відварити до готовності.
Потім додати пасеровані овочі і нашатковану капусту, посолити, довести до кипіння і готувати ще 5-10 хвилин.
Чорнослив відварити окремо.
При подачі до столу в кожну порцію борщу додати 5-6 чорнослив разом з відваром, а також дрібно нарізану зелень і мелені волоські горіхи.
Суп з сочевицею і овочами
Інгредієнти:
Сочевиця червона - 2 жмені
Картопля - 3 шт.
Морква - 1 шт
Цибуля - 1 шт
Сушені томати - 1 жменя
Чебрець - 2 гілочки
Сіль перець
вода
Спосіб приготування:
Сочевицю промити, залити водою і поставити варити.
Тим часом очистити картоплю і нарізати його брусочками. Додати до сочевиці.
Цибулю порізати кубиками, моркву натерти на тертці. Пасерувати овочі.
Сушені томати залити гарячою водою і дати постояти близько 15 хвилин.
Пасеровані овочі додати в суп. Нарізати томати кубиком, відправити в каструлю.
Посолити, поперчити і варити до готовності За 5 хвилин до кінця приготування додати чебрець.
Салат з моркви, кукурудзи і апельсинів
Інгредієнти:
1/2 банки консервованої кукурудзи
1 солодкий апельсин
2 середніх моркви
1 ст. л. подрібнених волоських горіхів
1 гілочка м'яти
1 ч. л. меду
3 ст. л. оливкового масла
1/2 ч. л. меленої паприки
1/2 ч. л. меленого кумина
1 ч. л. куркуми
1 ч. л. тертої лимонної цедри
Сік половини лимона
Сік половини апельсина
1 гілочка базиліку
Спосіб приготування:
Підготовлену моркву натріть на крупній тертці. Очищені часточки апельсина наріжте шматочками. Складіть в салатник.
Додайте кукурудзу, подрібнений волоський горіх, кумін, куркуму, паприку, цедру лимона, листя м'яти, дрібно нарізані. Перемішайте.
Підготуйте заправку: мед, оливкова олія, сік апельсина, сік лимона, листя базиліка, порубані дрібно, все ретельно перемішайте.
Заправити салат і відразу подавати.
Салат з пекінської капусти
Інгредієнти:
1 кг пекінської капусти
450 г огірків
150 г моркви
Кілька гілочок кропу
Кілька гілочок петрушки
Кілька стебел зеленої цибулі
Сіль за смаком
Оливкова олія
Спосіб приготування:
Пекінську капусту помийте і тонко наріжте, прибравши товсте біле листя.
Огірки помийте, за бажанням очистіть і наріжте тонкими кружечками.
Очищену моркву натріть на крупній тертці.
Зелень помийте, обсушіть і дрібно порубати ножем.
Всі підготовлені продукти з'єднаєте в салатник. Посоліть і заправте оливковою олією.
Обережно перемішайте і дайте охолонути в холодильнику.
Пісні котлети з квасолі
Інгредієнти:
1 банка (330 г) квасолі в томатному соусі з грибами і овочами
3-5 ст.л. борошна плюс для панірування
120 г білого хліба
1 пучок зелені (петрушка, кріп, кінза)
1 ч.л. зіри
Лимонний сік - за смаком
Сіль перець
Спосіб приготування:
Квасолю разом із заливкою викласти в блендер.
Поламати хліб на шматочки і додати до квасолі. Подрібнити.
Потім додати зелень, зіру, сіль, перець і лимонний сік. Ще раз подрібнити. В отриману суміш додати борошно. Добре перемішати.
Ложкою набираючи масу, сформувати котлети, обваляти в борошні.
Обсмажити з двох сторін на рослинній олії.
Подавати можна з томатним соусом і зеленим салатом.
Котлети з капусти
Інгредієнти:
Капуста - 1 кг
Кріп - 1/2 пучка
Манка - 75 г
Борошно - 75 г
Часник - 1 зубчик
Цибуля ріпчаста - 1 шт.
Сіль за смаком
Коріандр мелений - 3/4 ч.л.
Панірувальна суміш - 100 г
Олія - для смаження
Спосіб приготування:
У капусти видалити верхні листки, розрізати качан на чотири частини, вирізати качан. Покласти капусту в каструлю, залити водою і варити після закипання 5 хвилин. Далі капусту викласти в друшляк, дати стекти зайвій рідині.
Пропустити лук, капусту і кріп через м'ясорубку. Дати фаршу постояти 5-10 хвилин, потім через дрібне сито злити зайву рідину.
Додати манку, борошно, спеції, перемішати.
Столовою ложкою брати фарш, обвалювати в панірувальних суміші і смажити на добре розігрітій олії з обох боків до рум'яного кольору. Котлети краще робити плоскими.
Готові котлети викласти на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.