UA / RU
Підтримати ZN.ua

Різдвяний піст: що можна їсти в цей час

Пост є не таким суворим, як Великодній.

28 листопада біля християн східного обряду розпочався Різдвяний піст, який триватиме до свята Різдва Христового. В цей час віруючі не тільки обмежують себе в їжі, але і очищають душу, готуючись до світлого свята.

Що можна їсти в Різдвяний пост

У цей час забороняється вживання м'ясних і молочних продуктів, яєць. В першу частину поста по вівторках і четвергах, а також у свята, можна їсти рибу. Але після 20 грудня від цього продукту слід також відмовитися. У середу і п'ятницю також слід дотримуватися сухоїдіння, відмовляючись від вживання і рослинного масла.

Під час посту можна їсти крупи, фрукти, овочі і бобові, гриби.

Рецепти пісних страв

Незважаючи на те, що під час посту список продуктів, які можна їсти, скорочується, існують рецепти, які дозволяють приготувати смачні та поживні страви.

Борщ з чорносливом

Інгредієнти:

200 г білокачанної капусти

200 г запеченого буряка

200 г чорносливу

50 г моркви

2 ст. л томатної пасти

100 г ріпчастої цибулі

300 г картоплі

30 г рослинного масла

1 ст. л. волоських горіхів на порцію

Сіль, перець

Спосіб приготування:

Картоплю очистити, нарізати соломкою.

Буряк, моркву очистити і нашаткувати на великій тертці.

Ріпчасту цибулю дрібно нарізати.

Подріблені овочі пасерувати на рослинній олії 2 хвилини, додати томатну пасту і пасерувати ще 2 хвилини.

Картоплю залити окропом і відварити до готовності.

Потім додати пасеровані овочі і нашатковану капусту, посолити, довести до кипіння і готувати ще 5-10 хвилин.

Чорнослив відварити окремо.

При подачі до столу в кожну порцію борщу додати 5-6 чорнослив разом з відваром, а також дрібно нарізану зелень і мелені волоські горіхи.

Суп з сочевицею і овочами

Інгредієнти:

Сочевиця червона - 2 жмені

Картопля - 3 шт.

Морква - 1 шт

Цибуля - 1 шт

Сушені томати - 1 жменя

Чебрець - 2 гілочки

Сіль перець

вода

Спосіб приготування:

Сочевицю промити, залити водою і поставити варити.

Тим часом очистити картоплю і нарізати його брусочками. Додати до сочевиці.

Цибулю порізати кубиками, моркву натерти на тертці. Пасерувати овочі.

Сушені томати залити гарячою водою і дати постояти близько 15 хвилин.

Пасеровані овочі додати в суп. Нарізати томати кубиком, відправити в каструлю.

Посолити, поперчити і варити до готовності За 5 хвилин до кінця приготування додати чебрець.

Салат з моркви, кукурудзи і апельсинів

Інгредієнти:

1/2 банки консервованої кукурудзи

1 солодкий апельсин

2 середніх моркви

1 ст. л. подрібнених волоських горіхів

1 гілочка м'яти

1 ч. л. меду

3 ст. л. оливкового масла

1/2 ч. л. меленої паприки

1/2 ч. л. меленого кумина

1 ч. л. куркуми

1 ч. л. тертої лимонної цедри

Сік половини лимона

Сік половини апельсина

1 гілочка базиліку

Спосіб приготування:

Підготовлену моркву натріть на крупній тертці. Очищені часточки апельсина наріжте шматочками. Складіть в салатник.

Додайте кукурудзу, подрібнений волоський горіх, кумін, куркуму, паприку, цедру лимона, листя м'яти, дрібно нарізані. Перемішайте.

Підготуйте заправку: мед, оливкова олія, сік апельсина, сік лимона, листя базиліка, порубані дрібно, все ретельно перемішайте.

Заправити салат і відразу подавати.

Салат з пекінської капусти

Інгредієнти:

1 кг пекінської капусти

450 г огірків

150 г моркви

Кілька гілочок кропу

Кілька гілочок петрушки

Кілька стебел зеленої цибулі

Сіль за смаком

Оливкова олія

Спосіб приготування:

Пекінську капусту помийте і тонко наріжте, прибравши товсте біле листя.

Огірки помийте, за бажанням очистіть і наріжте тонкими кружечками.

Очищену моркву натріть на крупній тертці.

Зелень помийте, обсушіть і дрібно порубати ножем.

Всі підготовлені продукти з'єднаєте в салатник. Посоліть і заправте оливковою олією.

Обережно перемішайте і дайте охолонути в холодильнику.

Пісні котлети з квасолі

Інгредієнти:

1 банка (330 г) квасолі в томатному соусі з грибами і овочами

3-5 ст.л. борошна плюс для панірування

120 г білого хліба

1 пучок зелені (петрушка, кріп, кінза)

1 ч.л. зіри

Лимонний сік - за смаком

Сіль перець

Спосіб приготування:

Квасолю разом із заливкою викласти в блендер.

Поламати хліб на шматочки і додати до квасолі. Подрібнити.

Потім додати зелень, зіру, сіль, перець і лимонний сік. Ще раз подрібнити. В отриману суміш додати борошно. Добре перемішати.

Ложкою набираючи масу, сформувати котлети, обваляти в борошні.

Обсмажити з двох сторін на рослинній олії.

Подавати можна з томатним соусом і зеленим салатом.

Котлети з капусти

Інгредієнти:

Капуста - 1 кг

Кріп - 1/2 пучка

Манка - 75 г

Борошно - 75 г

Часник - 1 зубчик

Цибуля ріпчаста - 1 шт.

Сіль за смаком

Коріандр мелений - 3/4 ч.л.

Панірувальна суміш - 100 г

Олія - для смаження

Спосіб приготування:

У капусти видалити верхні листки, розрізати качан на чотири частини, вирізати качан. Покласти капусту в каструлю, залити водою і варити після закипання 5 хвилин. Далі капусту викласти в друшляк, дати стекти зайвій рідині.

Пропустити лук, капусту і кріп через м'ясорубку. Дати фаршу постояти 5-10 хвилин, потім через дрібне сито злити зайву рідину.

Додати манку, борошно, спеції, перемішати.

Столовою ложкою брати фарш, обвалювати в панірувальних суміші і смажити на добре розігрітій олії з обох боків до рум'яного кольору. Котлети краще робити плоскими.

Готові котлети викласти на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.