UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ шукає шляхи заморозити війну в Україні: Блінкен пояснив, чому не можна цього допустити

Україні потрібен справедливий і міцний мир, наголошує державний секретар США.

Росія шукає можливість заморозити війну проти України, щоб мати час підготуватися до нової атаки. Не можна дозволити агресорові зробити це, наголошує державний секретар США Ентоні Блінкен.

«Росіяни намагаються знайти фальшивий вихід із нинішньої ситуації, мовляв, давайте припинимо вогонь, давайте просто заморозимо все як є, отримаємо заморожений конфлікт, ніколи не вестимемо переговори щодо захопленої території, і продовжимо утримувати її. Відпочинимо, переоснастімося, перегрупуймося та знову атакуватимемо», - наголосив політик, виступаючи на конференції WSJ CEO Summit.

На думку Блінкена, агресор посилить спроби заморозити війну, якщо йому не вдасться «змусити український народ опустити руки», адже зараз українці демонструють «неймовірну стійкість».

Війна між Росією та Україною закінчиться за столом переговорів, переконаний держсекретар США, однак потрібен «справедливий і міцний, а не фальшивий мир».

Читайте також: Путін не щирий і не хоче переговорів – Нуланд

1 грудня президент США Джо Байден повідомив, що готовий говорити з російським президентом, якщо Владімір Путін виявить зацікавленість у припиненні війни в Україні, і тільки після консультацій із союзниками по НАТО.

Упродовж наступних днів представник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі та заступниця держсекретаря США Вікторія Нуланд вийшли із заявами про те, що не бачать готовності РФ до переговорів. А міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі попередив, що Путін може скористатися фальшивими переговорами для посилення війська.