UA / RU
Підтримати ZN.ua

РФ проводить хибно-цільове програмування українського суспільства: перераховано напрямки

Українця намагаються переконати в необхідності дружити з Росією, порвати відносини з Заходом і послабити вплив Києва на регіони.

Після виборів 2019 року українське суспільство з метою його дезорієнтацію і подальшої атомізації піддається новій хвилі хибно-цільового програмування. Воно спрямоване на ерозію державних інститутів і ослаблення вплив центральної влади на регіони, констатують експерти Михайло Гончар (Центр глобалістики «Стратегія XXI»), Володимир Горбач (Інститут Євро-Атлантичного співробітництва) і генерал-майор Сергій Савченко.

Хибно-цільове програмування здійснюється за кількома напрямками. Через інформаційні канали, в першу чергу телевізійні, суспільству нав'язуються такі хибні посили:

При цьому прямі заклики до федералізації, як це було ще кілька років тому, вже не озвучуються. Тепер агенти впливу Кремля маскуються під прихильників поглиблення реформи децентралізації. Однак реально вони намагаються спрямувати зусилля суспільства на ерозію впливу центральної влади.

«Хибний вектор розвитку має такий вигляд: формально децентралізоване, де-факто федеративна держава зі слабким Центром з еволюцією відносин «регіони-Центр» в бік конфедеративних на основі договірних відносин між ними і колапсом державності», - констатують автори.

«Операція з хибно-цільового програмування українського суспільства вже успішно реалізується. Триває її інформаційна складова — захоплення агресором панівного контролю над інформаційним простором України задля інтенсифікації впливу на суспільство на вирішальному етапі стратегічної операції.», - йдеться в матеріалі.

Читайте також: Росія перейшла до другого етапу стратегічної спецоперації проти України - експерти

Анексувавши Крим і окупувавши ОРДЛО, Кремль отримав міжнародні санкції і зіткнувся з серйозним збройним опором України. Російське керівництво винесло уроки з зроблених помилок, скоригував і вдосконалив методи гібридної війни проти України. Тепер в хід йде не тільки груба військова сила, а й інформаційні телеканали та інші ЗМІ, що ретранслюють російські наративи, а також агенти впливу Кремля в українському політикумі.

Наполегливо намагаючись прийняти законодавство про пряме народовладдя, в тому числі про місцеві референдуми, «Слуга народу» грає на руку державі-агресору, фактично даючи йому інструмент реалізації планів на Сході і Півдні країни. Детальніше, чим це загрожує Україні, читайте в статті Михайла Гончара, Володимира Горбача і Сергія Савченко «Осінь гібридного настання. Операція «через народовладдя до федералізації» в ZN.UA.