UA / RU
Підтримати ZN.ua

Reuters: Порошенко в четвер може наказати силам АТО відвести важке озброєння

Заяву нібито чекають вже сьогодні.

Український президент Петро Порошенко, можливо, сьогодні, 26 лютого, накаже українським військам почати відведення важкого озброєння на сході країни, повідомляє агентство Reuters з посиланням на своє джерело у військових колах.

"Ми очікуємо на заяву президента сьогодні", - сказав співрозмовник агентства.

При цьому спікер штабу АТО Анатолій Стельмах вранці в четвер заявляє, що сили антитерористичної операції утримують свої позиції і очікують команду на відведення важкого озброєння.

"Всі позиції утримуються, ми наші позиції здавати не будемо. Ми чекаємо на рішення про відвід важкого озброєння", - сказав він на брифінгу по відеозв'язку, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

При цьому Стельмах підкреслив, що відвід озброєнь буде здійснено лише після дотримання першого пункту мінських домовленостей - дотримання сторонами режиму тиші, однак поки цього не сталося.

Раніше в Києві заявили, що сили АТО почнуть відведення важкої техніки від лінії розмежування, якщо режим тиші в Донбасі буде дотримуватися не менше двох діб. Разом з тим бойовики "ДНР" і "ЛНР" заявляють про початок відведення важких озброєнь в плановому порядку. Однак, за даними "Інформаційного спротиву", терористи "ЛНР" імітують відведення важкого озброєння, ховаючи його у приватному секторі. Також протягом останніх кількох діб повідомляється про нарощування сил бойовиків в районі Маріуполя.

Пункт 2 підписаного в Мінську 12 лютого "Комплексу заходів з виконання Мінських угод" передбачає "відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані в цілях створення зони безпеки шириною щонайменше 50 км одна від одної для артилерійських систем калібру 100 мм і більше, зони безпеки шириною 70 км для РСЗВ і шириною 140 км для РСЗВ "Торнадо-С", "Ураган", "Смерч" і тактичних ракетних систем "Точка" ("Точка У"):

- для українських військ: від фактичної лінії зіткнення;

- для збройних формувань окремих районів Донецької та Луганської областей України: від лінії зіткнення згідно з Мінським меморандумом від 19 вересня 2014 р."

Відвід перерахованих вище важких озброєнь повинен був початися не пізніше другого дня після припинення вогню (було заплановано на 00:00 15 лютого 2015 року) і завершитися протягом 14 днів.