UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рецепти смачних пісних страв до Різдвяного столу

До свята прийнято подавати пісні страви та пригощати гостей.

До Різдва господині готуються заздалегідь – необхідно приготувати пісні страви до святкового столу. Прості та смачні рецепти пісних страв до Різдвяного столу – у нашому матеріалі.

Вареники з картоплею та грибами

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Печериці помити, нарізати дрібним кубиком, обсмажити на пательні до готовності.
  2. Цибулю очистити, помити, нарізати дрібним кубиком, додати до грибів, перемішати, додати спеції та сіль.
  3. Картоплю вимити, очистити від шкірки, нарізати на великі шматки, залити окропом, додати сіль. Варити 20 хвилин. Злити воду, картоплю розім’яти у пюре.
  4. Поєднати пюре та печериці з цибулею, змішати. Дати охолонути начинці.
  5. Просіяти борошно. Висипати борошно у ємність, у центрі борошняної гірки зробити «колодязь», влити в нього окріп, додати олію (2 ст. л.), а також всипати дрібку солі.
  6. Перемішати всі інгредієнти спочатку ложкою, а коли температура тесту стане зручною для роботи – вимішувати його руками, доки не утвориться грудка тіста.
  7. Вимішане тісто загорнути у плівку, залишити на столі на 15 хвилин.
  8. Тісто розділити на декілька частин. Кожну частину розкотати завтовшки два-три міліметри, вирізати з тіста кола відповідного діаметра.
  9. У центрі кожного кола викласти порцію начинки.
  10. Краї кожного кола з'єднати разом, сформувати вареник.
  11. Наліплені вареники відварити в окропі. Коли вони спливуть на поверхню, проварити три хвилини.
  12. Перед подачею на стіл страву можна посипати спеціями та додати олію.

Кутя

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Перебрати пшеницю, промити під водою, всипати в окріп, довести до кипіння, відкинути на сито.
  2. Крупу обдати холодною водою, знову залити водою, варити до готовності 40 хвилин.
  3. Промити мак, обдати окропом, а потім холодною водою.
  4. Взяти ступку, розтовкли у ній мак, поки він не побіліє.
  5. До маку додати мед, подрібнені горіхи та сіль за смаком.
  6. Родзинки ошпарити окропом, промити.
  7. Взяти глибоку ємність, викласти у неї відварену пшеницю, родзинки, мак з горіхами та медом.
  8. Перемішати та подавати на стіл.

Печені яблука з корицею

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Помити яблука, видалити серцевину, не розрізаючи яблука.
  2. Яблука посипати корицею, всередину можна викласти горіхи та родзинки, присипати цукром.
  3. У духовку, розігріту до 180-200 градусів, кладуть яблука. Запікати 20-30 хвилин.
  4. Десерт можна  подавати у гарячому або у холодному вигляді.

Вінегрет з квасолею

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Відварити картоплю, моркву та буряк до готовності.
  2. Нарізати відварені овочі та солоні огірки дрібним кубиком.
  3. Очистити цибулю, нарізати кубиком.
  4. Додати квашену капусту.
  5. Відкрити банку з квасолею, злити воду. Додати квасолю до салату, перемішати.
  6. Приправити страву зеленню, додати сіль на смак.

Різдвяний узвар

Інгредієнти:

Приготування:

  1. Сухофрукти залити на 10 хвилин холодною водою, потім промити.
  2. У каструлю додати 2 л води, покласти груші. На невеликому вогні варити 20 хвилин.
  3. Додати яблука, чорнослив та родзинки. Варити ще 15 хвилин.
  4. Довести до кипіння, додати мед.
  5. Перед подачею на стіл узвар необхідно охолодити.