UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реєстрація місця проживання: чи може це зробити неповнолітня особа без згоди одного з батьків

Відповідь дали юристи.

Через повномасштабне вторгнення Росії українці живуть в правових умовах воєнного стану. В цей час деякі послуги можуть бути обмежені або недоступні. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, чи може дитина, якій виповнилося 14 років, зараз зареєструвати своє місце проживання без згоди одного з батьків.

Читайте також: Нові можливості: ВПО можуть змінити місце реєстрації через «Дію»

Там нагадали, що відповідно до ст. 5 Закону України «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» громадянин України, який проживає на території України, зобов’язаний протягом 30 календарних днів після прибуття до нового місця проживання (перебування) задекларувати / зареєструвати його.

Цивільний кодекс України декларує право особи, яка досягла 14 років, вільно обирати собі місце проживання, за винятком окремих обмежень.

Відповідно до ст.7 Закону дитина віком від 14 до 18 р. самостійно декларує місце свого проживання:

Відповідно до абз.3 п.5 Порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування), затвердженого постановою Кабміну №265 від 7 лютого 2022 р., у разі коли особа, місце проживання якої задекларовано/зареєстровано, декларує або реєструє нове місце проживання з одночасним зняттям з попереднього місця проживання (перебування), заява про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання не подається.

Нагадаємо, у «Дії» в кілька кліків тепер можна актуалізувати дані про своє зареєстроване місце проживання. Про це повідомив очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров.