UA / RU
Підтримати ZN.ua

Реєстр «Оберіг»: чи допомагає він виявити підробки у документах військовозобов'язаних

Роз'яснення дали у Міноборони.

Через війну, яку розпочала РФ, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Призову підлягають чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. З середини лютого Державна прикордонна служба розпочала використовувати реєстр «Оберіг», щоб посилити протидію незаконному виїзду за кордон. У Міноборони розповіли, як реєстр допомагає виявити підроблені документи військовозобов'язаних.

У відомстві зазначили, що протягом трьох останніх тижнів прикордонники зупинили 230 спроб незаконного перетину кордону з використанням підроблених документів – зокрема, завдяки реєстру «Оберіг».

Читайте також: Загальна мобілізація: хто зараз вручає повістки та яка відповідальність за неприбуття у ТЦК

Так, Міноборони разом з Державною прикордонною службою налагодили обмін між базою даних Держприкордонслужби та Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Це допомагає викривати підроблені документи та оперативно перевіряти інформацію про військовозобов’язаних.

«Цифровізація роботи з даними ТЦК та СП уже невідворотна. «Оберіг» дозволяє автоматизувати ті процеси, які раніше залежали від людського фактору», — пояснила заступниця Міністра оборони з питань цифровізації, цифрових трансформацій та цифрового розвитку Катерина Черногоренко.

Раніше прикордонники мали контактувати безпосередньо з представниками ТЦК, щоб підтвердити дійсність документів для виїзду за кордон. Тепер інформацію щодо цього можна перевірити онлайн через реєстр «Оберіг».

Читайте також: Вручення повісток: чи будуть вони у «Дії»

Помічник голови Державної прикордонної служби – прессекретар Андрій Демченко пояснив, що прикордонники продовжують протидіяти спробам незаконного перетину кордону як на «зеленій» ділянці, так і в пунктах пропуску, де порушники намагаються використовувати підроблені документи, які б давали право на перетин кордону під час дії воєнного стану.

«Частина з них – це військово-облікові документи, начебто, видані в територіальних центрах комплектування. Саме тому налагодження дієвого інформаційного обміну між реєстром «Оберіг» та базою даних Держприкордонслужби дозволяє інспекторам більш ефективно і швидко проводити перевірку таких документів», – резюмував він.

Раніше ми писали, чи перестануть вручати повістки на вулиці, коли запрацює електронний реєстр військовозобов'язаних.