UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада Європи закликала ГПУ швидше завершити розслідування вбивства Гонгадзе

РЄ рекомендувала залучити до розслідування колишніх українських чиновників.

Рада Європи звернулася до Генеральної прокуратури України із закликом продовжити розслідування обставин зникнення і вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

"Представники у складі Комітету міністрів вкотре закликають Генеральну прокуратуру продовжити розслідування, яке було розпочато у вересні 2000 року, щодо обставин зникнення та вчинення вбивства Георгія Гонгадзе", - заявили в РЄ, про що стало відомо з рішення Комітету міністрів за оцінкою виконання урядами країн РЄ рішень Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), пише "Укрінформ".

В РЄ вважають за доцільне залучити до розслідування колишніх українських чиновників.

Також в РЄ звертають увагу на те, що розслідування справи Гонгадзе має бути завершене як можна швидше у відповідності зі стандартами конвенції Ради Європи.

Гергий Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У Таращанському лісі, в 70 км від Києва, 2 листопада було знайдено тіло. Друзі та родичі впізнали журналіста, також особистість Гонгадзе підтвердила більшість проведених експертиз.

У березні 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС - Валерія Костенка, Олександра Поповича і Миколи Протасова, їм призначили покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 12 до 13 років. Протасов помер в колонії в кінці березня 2015 року. Колишнього начальника зовнішнього спостереження МВС Олексія Пукача 29 січня 2013 року засудили до довічного ув'язнення. Однак донині залишаються неназваними і непокараними замовники вбивства Гонгадзе.

У квітні 2014 року ГПУ ініціювала перегляд справи про вбивство журналіста.