UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада відредагувала закон про страхування

Нацбанк здійснюватиме нагляд за дотриманням законодавства.

Депутати Верховної Ради погодили нову редакцію закону "Про страхування" - у законі прописані основи діяльності зі страхування та повноваження Нацбанку щодо нагляду за страховими компаніями.

Проект закону №5315 підтримали 235 депутатів, випливає із трансляції засідання Ради 18 листопада.

Закон встановлює диференційований підхід до мінімального розміру статутного капіталу страховиків: 32 млн грн для страховиків non-life і 48 млн грн - для компаній зі страхування життя, страховиків з ліцензією на класи страхування відповідальності, кредитів, поруки та на діяльність з перестрахування.

Нові вимоги до капіталу будуть вводитися поетапно. Протягом перших трьох років після введення в дію нового закону всі страховики повинні будуть відповідати вимогам платоспроможності за спрощеним підходом.

Страховики повинні мати прозорі структури власності, розкривати інформацію про всіх власників істотної участі і ключових учасників компанії. Засновники і власники зобов'язані мати бездоганну ділову репутацію, а також задовільний фінансовий і майновий стан. НБУ здійснюватиме обов'язкове узгодження власників істотної участі.

Читайте також: В Україні розширили коло осіб, що зобов'язані подавати декларації

Документ передбачає вимоги до платоспроможності страховика та ефективні процедури відходу страховика з ринку; оновлюються процедури нагляду.

При реєстрації страхові компанії повинні будуть надавати плани діяльності на три роки.

Раніше повідомлялося, що Мінсоцполітики успішно завершило пілотування Єдиної інформаційної системи соціальної сфери у чотирьох територіальних управліннях соціального захисту населення та п'яти територіальних громадах Київської та Житомирської областей.