UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада провалила законопроект про скасування довічного ув'язнення для жінок

Депутати не змогли відправити проект закону №2254а на доопрацювання в профільний комітет.

У вівторок, 6 вересня, Верховна Рада України відмовилася підтримати в другому читанні законопроект, що передбачає скасування довічного позбавлення волі для жінок.

Обговорення проекту закону №2254а "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо гуманізації кримінальної відповідальності жінок)" викликало гарячі суперечки серед депутатів, повідомляє "РБК-Україна".

Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував відправити документ на доопрацювання у профільний комітет, однак дана ініціатива набрала лише 220 голосів при мінімально необхідних 226.

"Законопроект відхилений", - повідомив Парубій и закрив вечірнє пленарне засідання парламенту.

Як повідомлялося, 6 вересня Верховна Рада гуманизировала порядок утримання ув'язнених в пенітенціарних закладах. Закон 2252а вводить додаткові гарантії захисту прав засуджених жінок і жінок, які мають при собі дітей, а також неповнолітніх. Актом спрощена процедура пенсійного забезпечення засуджених до позбавлення волі.

Також Рада внесла зміни до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо удосконалення порядку застосування до засуджених заходів заохочення і стягнення, а також щодо удосконалення гарантій права засуджених на відбування покарання за місцем проживання до засудження або місця проживання родичів.

У листопаді 2015 року Верховна Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, згідно з яким попередній висновок зараховуватимуть за два роки в колонії (так званий "закон Савченко").

Голова Нацполіції Хатія Деканоїдзе в інтерв'ю DT.UA зазначила, що через закон Савченко відбувається велика біда. "Шість тисяч осіб вже вийшли з ув'язнення. 90% цих людей - досить вагомі в кримінальному світі люди, які скоїли тяжкі злочини. Потрібно вносити зміни в цей закон", - підкреслила Деканоїдзе.