UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада прийняла за основу законопроєкт про боротьбу із плагіатом

Академічна недоброчесність може стати підставою для звільнення чи позбавлення наукового звання.

Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт про академічну доброчесність №10392, який має стати основою для боротьби із плагіатом в освітньому і науковому середовищі. Відповідний законопроєкт підтримали 304 депутати, повідомила представниця партії «Європейська солідарність» Іриан Геращенко.

Законопроєкт окреслює правила академічної доброчесності для учасників освітнього процесу та вчених, та визначає, що чесність, довіра, повага, справедливість та  відповідальність є базовими цінностями.

Зокрема, в законопроєкті передбачено, що особа може бути позбавлена вченого звання за порушення закону про академічну доброчесність.

Також за порушення академічної доброчесності осіб, що займаються науковою або науково-технічною експертизою можуть позбавити свідоцтва про акредитацію, а роботодавець може розірвати трудовий договір.

Також кожна освітня та наукова установа буде зобов’язана мати внутрішню систему забезпечення академічної доброчесності.

Якщо ж керівництво певного наукового чи освітнього закладу не реагуватиме на системне порушення академічної доброчесності працівників, то це може бути підставою  для притягнення керівника закладу до дисциплінарної відповідальності.

Читайте також: Уряд дозволив позбавляти ступеня бакалавра та магістра за плагіат у наукових роботах

Нагадаємо, що Національна агенція з питань якості вищої освіти визнала наявність академічного плагіату у докторській дисертації колишнього міністра освіти та науки Сергія Шкарлета.

Також на перевірці знаходиться дисертація чинного міністра освіти України Оксена Лісового.