UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада посилила відповідальність за їзду в стані сп'яніння

Закон набуде чинності в січні 2020 року.

Народні депутати посилили відповідальність за керування транспортом у стані сп'яніння, збільшивши штраф до 51 тисячі гривень із забороною керувати від двох до трьох років. Законопроект №7279-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України відносно спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" підтримали 239 депутатів.

Як повідомляє прес-служба Міністерства внутрішніх справ, законопроект вносить норму про керування транспортом у стані сп'яніння у Кримінальний кодекс, зробивши її кримінальним проступком. За цей проступок передбачено покарання у вигляді штрафу 17-34 тисячі гривень та заборони керувати транспортом до трьох років, а при повторному порушенні - до 51 тисячі гривень із забороною керувати від двох до трьох років.

Вказується, що закон набуде чинності 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, що в 2016 році в Україні збільшили штраф за водіння в нетверезому вигляді до 10,2 тисяч гривень, а також позбавлення водія прав на один рік. У разі повторного порушення протягом двох років водія зобов'язали сплачувати штраф у розмірі 20,4 тисяч гривень із позбавленням прав на три роки.

У вересні 2018 року Верховна Рада в першому читанні підтримала збільшення штрафу за порушення правил користування ременями безпеки та мотошоломами з 51 гривні до 850 гривень.