UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада Безпеки ООН проведе засідання через український закон про мову

Засідання відбудеться сьогодні о 22:00.

Рада Безпеки ООН сьогодні, 20 травня, проведе засідання, присвячене закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Про це повідомив у Facebook прес-секретар постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко.

За його даними, засідання відбудеться о 22:00 за київським часом.

Раніше російська делегація попросила голову Ради Безпеки ООН зібрати термінове засідання через прийняття Україною мовного закону. Ніколенко, в свою чергу, заявив, що функціонування української мови в Україні жодним чином не загрожує міжнародному миру і безпеці, підтримання яких є завданням Радбезу ООН.

Верховна Рада 25 квітня ухвалила у другому читанні і в цілому закон про забезпечення функціонування української мови як державної, згідно з яким українська мова затверджена як головна у функціонуванні в держустановах і суспільстві. За закон проголосували 278 депутатів. Категорично проти прийняття закону виступили фракції "Опозиційний блок" і "Відродження", які після голосування заблокували підписання законопроекту.

Однак 14 травня Рада відхилила відповідну постанову і після підписання закону спікером його відправили на підпис президенту. 15 травня закон був підписаний чинним президентом України Петром Порошенком.