UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проведення Саміту миру українці вважають найбільшим його досягненням — дослідження ZN.UA

Не побачила жодних досягнень зустрічі майже п’ята частина опитаних — 19,2%.

Дослідження ZN.UA та Центру Разумкова показало, що найбільшим досягненням Саміту миру у Швейцарії українці назвали те, що його взагалі вдалося провести. Таких (і це, до речі, підтвердило оцінку ZN.UA) виявилося більш як п’ята частина опитаних — 22,3%(Рис.7). Про це у своєму матеріалі для ZN.UA "Другий Саміт миру. Чого від нього очікують українці та як оцінили перший" пише редакторка відділу міжнародної політики Тетяна Силіна. 

Не побачила жодних досягнень Саміту майже п’ята частина опитаних — 19,2%. Цікаво, що 12,9% з них взагалі не мали інформації про нього. 

Найчастіше основним досягненням Саміту українці називали:

"Великою кількістю країн, що зголосилися взяти участь у Саміті", вражені лише 13,4% українців. Іншим це число (92), ймовірно, здалося не настільки значним проти загальної кількості членів ООН (193), аби казати про нього як про "перемогу української дипломатії", припускають у матеріалі. 

Варіант "Включення до комюніке Саміту пункту, згідно з яким Запорізька атомна електростанція має бути передана під контроль України й працювати під наглядом МАГАТЕ" обрали лише 10,4% респондентів.

"Чи то українці вже звикли до перманентної  ядерної загрози (адже рік тому в соцопитуванні на замовлення ZN.UA "радіаційну та ядерну безпеку" назвали серед трьох найважливіших пунктів мирного плану президента Зеленського аж 33% респондентів). Чи то не вірять у роль у цьому процесі МАГАТЕ, генсек якого Рафаель Гроссі взагалі проігнорував саміт у Бюргенштоці", — коментує журналістка ці результати. 

Читайте також: Зеленський вважає, що під час переговорів вдасться виключити певні райони та енергоінфраструктуру з переліку військових цілей — ZN.UA з посиланням на лист Орбана до ЄС

До речі, минулого тижня Генасамблея ООН ухвалила резолюцію з набагато чіткішими та жорсткішими формулюваннями щодо безпеки ядерних об’єктів України, ніж комюніке Саміту миру. Резолюція вимагає, щоб РФ терміново вивела своїх військовослужбовців та інший несанкціонований персонал із ЗАЕС і негайно повернула станцію під повний український контроль для забезпечення її технічної та фізичної безпеки.

"Втім, що комюніке Саміту, що всі резолюції ООН стосовно війни РФ проти України разом узяті, — всі ці документи, на жаль, не мають ані найменшого впливу на агресора, який наплював навіть на основні положення Статуту ООН", — сказано у матеріалі. 

Більше статей Тетяни Силіної читайте за посиланням