UA / RU
Підтримати ZN.ua

Протест на Банковій: у поліції назвали імена активістів, яким підготували підозри

Нехтуючи презумпцією невинуватості, правоохоронці оприлюднили повні анкетні дані та неретушовані фото активістів.

Національна поліція підготувала підозри сімом учасникам акції на підтримку активіста Сергія Стерненка, під час якої було пошкоджено фасад Офісу президента України, повідомляє відділ комунікації НПУ.

Двом з них підозри вже оголосили: ветерану АТО Владиславу Гранецькому-Стафійчуку (Владу Сорду) і лідеру громадського руху «Гонор» Сергію Філімонову.

«Кожен учасник заходу, який вчиняв протиправні дії, нестиме відповідальність, згідно із законом. (…) Найближчим часом повідомлення про підозру отримають ще кілька активних учасників акції», - пообіцяли правоохоронці.

Вони оприлюднили на офіційній сторінці Нацполіції відео з акції протесту, підписавши тих активістів, яким планується вручити підозру.

  1. Вадим Адамов;
  2. Денис Міщенко;
  3. Олег Кабезький – член руху «Гонор»;
  4. Олексій Білковський – член руху «Гонор» ;
  5. Роман Ратушний – голова громадської ініціативи «Захист Протасів яр».

У ролику містяться не лише неретушовані фото активістів, зокрема з їхніх соціальних мереж, а й наводяться повні анкетні дані. Воліючи «показати вандалізм під ОПУ у всій красі», про презумпцію невинуватості автори відео забули.

Крім того, на відео стверджується, що «організатори заздалегідь планували спровокувати зіткнення з правоохоронцями та застосування сили при припиненні правопорушень». Як доказ намірів наводиться лише допис у Telegram-каналі Стерненка, який свідчить радше про готовність захищатись від поліцейського свавілля.

У поліції також стверджують, що учасники протесту не реагували на заклики поліції діалогу. Однак численні відеозаписи, датовані 20 березня, свідчать про те, що правоохоронці просто спостерігали за перебігом акції осторонь.

Нині справа щодо подій 20 березня розслідується за двома стаття Кримінального кодексу – ч.4 ст. 296 (хуліганство із застосуванням зброї чи предмета, пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень) та ч.2 ст. 194 (умисне знищення або пошкодження майна, вчинене загально небезпечним способом).

Обидві статті передбачають покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до семи і десяти років відповідно.

Читайте також: Єрмак про протести біля ОП: «Це була не мирна акція, учасники були налаштовані на провокацію конфлікту»

Активісти прийшли на Банкову 20 березня підтримати Сергія Стерненка, фігурантів «справи Шеремета» Андрія Антоненка, Юлію Кузьменко та Яну Дугар, ветеранку АТО Вікторію Котеленець («Фортуну»). Акцію «Не чуєш? Побачиш!» приурочили до дня народження Стерненка, якому виповнилося 26 років.

Учасники протесту вимагали відставки міністра МВС Арсена Авакова і генпрокурорки Ірини Венедіктової, а також відсторонення ексзаступника голови АП Януковича Андрія Портнова від «керування» судовою системою країни.

Під час акції учасники закидали поліцію фаєрами, обмалювали стіни будівлі Офісу президента, вибили двері та вікна, а також намагалися підпалити табличку с надписом «Президент України».

У поліції відкрили кримінальну справу за ч. 4 статті 296 (хуліганство із застосуванням зброї) Кримінального кодексу України. Заступник голови МВС Антон Геращенко зазначив, що до відповідальності планується притягнути кілька десятків активістів, однак безпосередньо на акції затримали лише одного – 26-річного ветерана російсько-української війни Влада Сорда (Стафійчука).

В Офісі президента оцінили збитки, завдані протестувальниками, у 2 млн гривень, а також звинуватили в провокації противників чинної влади. Фракція «Слуги народу» ініціювала позачергове засідання Верховної Ради.

Редакція ZN.UA зібрала реакції українських політиків, журналістів і громадських активістів на події на Банковій.