UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокурор Міжнародного кримінального суду планує відкрити офіс у Києві

Для розслідування воєнних злочинів російської армії, скоєних на території України.

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан збирається відкрити офіс у Києві для подальшого розслідування воєнних злочинів російських військ, скоєних під час вторгнення в Україну. Про це він повідомив на пресконференції в Гаазі, пише Інтерфакс-Україна.

"Ми не можемо прилітати та відлітати. У наступні кілька тижнів ми працюватимемо над відкриттям офісу у Києві. Ми вже його бачили, ми маємо дуже гарну співпрацю з генеральним прокурором. Я думаю, що це дуже важливо", — розповів Хан.

Прокурор нагадав, що 17 травня до України було спрямовано найбільшу за час існування його офісу групу з експертів, слідчих і допоміжного персоналу, а також фахівців із Нідерландів. 

"Я сподіваюся, що ми зможемо працювати з Офісом генерального прокурора України, надаючи підтримку Україні, яка несе первинну відповідальність щодо проведення незалежного розслідування злочинців", — зазначив Карім Хан.

Читайте також: Позов України проти РФ у Міжнародному кримінальному суді підтримали більше 40 країн

За його словами, окрім шести держав, що входять до Спільної слідчої групи — Польщі, Литви, Латвії, Естонії, Словаччини та України,— ще 13 країн ведуть структурні розслідування.

"Ми повинні йти глибше, використовувати технології, штучний інтелект, «Хмари», використовувати різні інструменти не лише для того, щоб покласти суддям надійні справи, а й що ми можемо надати незаперечні докази національним властям, щоб вони змогли використати своє законодавство. Ми не можемо терпіти злочини, які ми бачимо в Україні", — підсумував прокурор МКС.

Раніше Європейський Союз, США та Великобританія оголосили про створення групи для координації зусиль із притягнення до відповідальності за злочини, скоєні російськими окупантами під час війни проти України.