UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокурор Донський очолив Департамент у справах Майдану»

Віктора Мысяка вимагали звільнити родичі Героїв Небесної Сотні з-за звільнення «беркутівців», обвинувачених у вбивствах на Інститутській.

Генпрокурор Ірина Венедиктова 17 липня призначила Олексія Донського в. о. голови Департаменту прокуратури, яка займається «справами Майдану». Цю інформацію Донськой підтвердив у коментарі «Громадському» у вівторок, 21 липня.

Раніше це підрозділ очолював Віктор Мисяк, а Донськой обіймав посаду його заступника.

 На звільненні Мисяка наполягали сім'ї Героїв Небесної Сотні.

Прокурорів, які замінили групу Донського в суді на «беркутівцями», обвинуваченими у вбивствах на Інститутській, пов'язували саме з Мисяком. Вони подали клопотання про звільнення обвинувачених з-під варти для участі в обміні. Донський і родичі загиблих виступали проти звільнення «беркутівців» до винесення вироку.

У коментарі Watchers Media Донський повідомив, що в реорганізованому департаменті Мисяк не працюватиме. Також там не буде прокурорів Куцого, Шевеленка і Суботіна, які просили суд відпустити «беркутівців».

За словами Донського в результаті реорганізації департаменту вдалося досягти більш рівномірного розподілу навантаження на прокурорів.

Департамент також змінив назву. Тепер він називається Департамент організації, процесуального керівництва досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених у зв'язку з масовим протестам в 2013-2014 роках.

Читайте також: Справи Майдану: ДБР оголосило підозру старшому слідчому Нацполіції

Олексій Донський з 2014 року займається справах Євромайдану, він також представляв державне обвинувачення в суді, де розглядалася справа про держзраду Віктора Януковича.

Напередодні чергового обміну утримуваними особами в кінці 2019 року генпрокурор Руслан Рябошапка вивів групу Донського зі справи про вбивство 48 людей на Інститутській, так як прокурори відмовлялися клопотати про звільнення обвинувачених «беркутівців» з-під варти до винесення вироку.

У січні 2020 року Донський успішно пройшов співбесіди в Офісі генпрокурора і продовжив роботу в Департаменті зі «справ Майдану».