UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прокуратура з'ясувала походження виявленої на Житомирщині техніки

Суд заарештував вилучену техніку. Підстав для затримання її власника у слідства немає.

Виявлена в Житомирській області техніка є не військовою, а демілітаризованою. Якимось свідоцтвами про те, що вона була вивезена з зони проведення антитерористичної операції, прокуратура не володіє.

Усього в районі Новограда-Волинського в рамках розслідування розкрадання нафтопродуктів з нафтопроводу "Дружба" правоохоронці виявили 196 одиниць техніки: 93 автомобілі та тягачі, 98 причепів, кунгів і цистерн, чотири БТР і один БРДМ, повідомив голова прес-служби ГПУ Андрій Лисенко на своїй сторінці у Facebook ввечері у вівторок, 27 березня.

У рамках досудового розслідування суд заарештував техніку. Зареєстровано кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 191 Кримінального кодексу України.

Власником зазначеної техніки є приватний підприємець. У нього вилучили документи на право володіння 17 одиницями техніки, договори, що підтверджують законність їх відчуження через уповноважені державні підприємства протягом 2013-2016 років.

В ході огляду окремих одиниць вилученої техніки встановлені ознаки знищення номерів вузлів і агрегатів. Для їх відновлення та ідентифікації призначена криміналістична експертиза.

"Встановлено, що близько 30% техніки, а саме 72 одиниці, реалізовувалися Управлінням обліку надлишкового військового майна ЗСУ комерційним структурам через уповноважену державне підприємство. Зараз тривають слідчі дії, спрямовані на отримання документів, які повинні підтвердити походження цієї техніки", - уточнили в прокуратурі.

Підстав для затримання власника техніки у правоохоронців немає.

Читайте також: Апеляційний суд залишив засекреченими декларації військових прокурорів

Як повідомлялося, 27 березня правоохоронці виявили під Новградом-Волинським Житомирської області близько 200 армійських вантажівок, тягачів, причепів і бронетехніки, які були виставлені на продаж. Крім того, були вилучені запчастини: акумуляторні батареї, шини тощо.

Слідство має намір встановити, чи не знаходиться ля ця техніка на обліку у військових частинах.

Відкрито провадження за ч. 3 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.