UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проходження ЗНО-2018: що потрібно знати

ЗНО-2018 стартувало 22 травня тестування з математики.

22 травня в Україні стартувало ЗНО-2018, на яке, за даними Українського центру оцінювання якості освіти, зареєструвалося 335843 особи. Для порівняння, у 2017 році кількість бажаючих пройти зовнішнє незалежне оцінювання становила 240881 особи. Найпопулярнішим предметом для проходження ЗНО в цьому році став "українська мова та література", для його проходження зареєструвалася 333171 особа, а найменше бажаючих для проходження тестування зареєструвалися на предмет "хімія" - 21978 осіб.

Що потрібно взяти з собою на тестування:

Чому можуть не допустити до тестування:

Варто відзначити, що у разі виявлення під час огляду під час ЗНО будь-якого засобу зв'язку (смартфон, планшет, смартгодинник т. д. або будь-які частини від них - навушники, сім-картка тощо), учасника можуть вигнати з тестування.

Поважна причина для допуску на додаткову сесію:

Як підкреслює "Подробности", після аналізу минулорічної вступної кампанії Міносвіти не відмовилося від нововведення-2017 - системи коефіцієнтів: галузевий, регіональний і сільський.

Галузевий коефіцієнт - додається в залежності від обраної спеціальності: в пріоритеті варто орієнтуватись на природно-технічні спеціальності, попит на які часто виявляється меншим через високу складність, - дорівнює 1,03 (однак уточнювати наявність коефіцієнта на інші спеціальності краще уточнювати у ВНЗ).

Регіональний коефіцієнт покликаний збалансувати кількість вступників по всіх регіонах України. Одним із стимулів обрання інших міст, крім столиці, є регіональний коефіцієнт. Він становить:

Сільський коефіцієнт збільшено для вступників на аграрні спеціальності - для них він складе 1,05. На інші спеціальності він дорівнює 1,02. Ним зможуть скористатися абітурієнти, які:

Графік проведення тестування:

Детальніше про зовнішнє незалежне оцінювання 2018 року читайте в матеріалі Наталії Ковалко "Проходження ЗНО-2018: обізнаний - значить, озброєний" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".