UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прогноз: Справжня весна прийде до України не раніше травня

У перші місяці весни дощитиме й буде холодно.

Кліматичні зміни призводять до різких змін атмосферних процесів і не тільки у бік збільшення середньодобової температури. Раптове похолодання також можна пояснити глобальними змінами клімату.

Про це повідомив директор Українського гідрометеорологічного центру МНС України Микола Кульбіда ресурсу Радіо Свобода.

Зазначається, що тривалість зимового періоду суттєво скоротилася й весна прийде до України на два тижні раніше.

"За останні 25 років середня температура зимового періоду зросла більше ніж на 2 градуси. А це має дуже велике значення, як і те, що середня температура літнього періоду зросла майже на 2 градуси. Відтак тривалість зимового періоду суттєво скоротилася. Весна приходить десь на два тижні раніше від своїх середніх багаторічних строків. Зменшилася і кількість днів із низькими температурами – в разів 3-4, а кількість літніх днів з високими температурами, навпаки, зросла у 2-3 рази", – зазначає гідрометеоролог.

Народний синоптик Леонід Горбаль повідомив виданню, що на початку календарної весни морози вщухнуть, але справжнє тепло прийде до України не раніше травня.

Його методи прогнозування враховують рух планет сонячної системи та стародавні народні прикмети, а офіційна наука такі методики не визнає. Горбаль стверджує, що погода в Україні у лютому цього року ніяк не вписується у теорію глобального потепління.

Читайте також: У Києві очікується рясний снігопад і завірюхи на тлі зниження температури повітря

"Загалом в Україні зараз цілком нормальна погода для сезону. Нічого особливого, ніякої аномалії немає. Погода відповідає попереднім розрахункам та закономірностям впливів планет сонячної системи. Передбачалася і велика кількість снігу в лютому. Чекаємо на сильні морози. У лютому ще два підходи циклонів, але вони вже будуть не такими сніжними. Пізніше можливий сніг із дощем. Доброго тепла не буде ні у квітні, ні у березні. Морозів не буде, але буде холодно – 5-7 градусів вище нуля і багато опадів. Це насправді добре, адже дасть додаткову вологу для сільського господарства", – каже Горбаль.

Еколог, співробітник Національного природного парку "Голосіївський" Олександр Соколенко зауважив, що саме з останніх спостережень легко зробити висновок, що на всій території України зростає середньорічна температура і зменшується кількість опадів.

"Лютий став винятком, коли циклони південні та південно-західні, які пересуваються один за одним, принесли на початку місяця багато опадів, і ще принесуть найближчими днями. Вже після останнього циклону, в його тиловій частині почнеться полярне вторгнення яке принесе дуже сильні морози. Тобто тут відбувся збіг обставин, які призвели до нестандартної картини у лютому", каже Соколенко.

На його думку, глобальні зміни клімату виявляються у зростанні середньорічної температури та у розбалансуванні клімату, тому ми спостерігатимемо більше аномальних явищ та різких змін погоди.

"Прийдуть березень, квітень і ми знову будемо фіксувати вищі від норми температури і менше опадів, ніж необхідно. Будуть і зливи, і похолодання, але загального тренду це не змінить", – заявляє еколог.

Раніше повідомлялось, що у січні київські будинки спожили на 10% більше теплоенергії, ніж в грудні, через зниження середньомісячної температури повітря, тому вартість опалення 1 кв. м квартири в столиці зросла в середньому на 5 грн в порівнянні з минулим місяцем.

Про це повідомляється на сайті Київської міськдержадміністрації з посиланням на КП "Київтеплоенерго".

Середньомісячна температура в січні 2021 року в Києві склала -2,5° С, що на 3° С нижче, ніж в січні минулого року (+ 0,8° С), і на 1,9° С нижче, ніж в грудні (-0,6° С).