UA / RU
Підтримати ZN.ua

Проблему з нестачею кисню в лікарнях вирішено — голова МОЗ

Зараз його потребують більше, ніж під час попередніх хвиль. Це пояснюється штамом "Дельта". 

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко підтвердив, що зараз в деяких регіонах дійсно є підвищений попит на кисень, проте ситуація контрольована - проблем немає. Під час свого брифінгу він зауважив, що сьогодні жоден пацієнт, який потребував кисню, не залишився без нього. 

Міністр розповів, що один з постачальників кисню вже закінчив технічні роботи та починає його постачати. Другий робитиме це вже з 1 листопада. 

За словами Ляшка, наразі кисню потребують 80% госпіталізованих пацієнтів. 

"Ситуація нерівномірна, й у 46 з 480 ковідних лікарень ліжка з киснем вже зайняті на 100%, у 193 ліжка з киснем зайняті на рівні 75%. Інші 60% клінік залишаються без критичного навантаження", — сказав він.

Міністр також пояснив швидкі витрати кисню напливом пацієнтів зі штамом "Дельта". 

"Є лікарні, де двотонна ємність для рідкого кисню в попередні хвилі COVID-19 використовувалася протягом 7—10 днів, і ця лікарня потребувала підвезення кисню раз на тиждень. Нині цієї ємності вистачає на 1—2 дні. Тому зʼявляються повідомлення в засобах масової інформації, що кисню вистачає на кілька днів", — сказав він.

Читайте також: У МОЗ знали про майбутню кризу з киснем у лікарнях Одеси

Нагадаємо, Україна почала закуповувати кисень у Польщі. Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Раніше глава МОЗ Віктор Ляшко стверджував, що в Україні немає дефіциту кисню для пацієнтів із коронавірусом. За словами міністра, всі, хто потребує кисневої терапії, отримують її.