UA / RU
Підтримати ZN.ua

Приватні похоронні компанії наживаються на похоронах загиблих військових

Ветеран та замдиректора комунального бюро ритуальних послуг розповів про найпоширеніші  проблеми під час поховань загиблих захисників.

Приватні похоронні організації монополізували сферу ритуальних послуг у Києві і часто тиснуть на родичів загиблих військових, аби отримати дозвіл займатись похороном полеглих бійців. Як наслідок рідним виписують великі чеки на послуги, а подекуди вписують навіть ненадані послуги, розповів в інтерв’ю hromadske заступник директора державного комунального підприємства, що надає ритуальні послуги «Спецкомбінат» ветеран війни, який пройшов «Азовсталь», Олександр Скорик.

Він зазначив, що комунальне підприємство зазвичай ховає лише кожного десятого загиблого бійця, похованням інших займаються ФОПи, що по суті монополізували ринок поховань в Києві, та хочуть заробити на виплаті, яку отримає родина загиблого бійця. Здебільшого вони самі телефонують рідним та набиваються організовувати похорони. Дані отримують від недобросовісних працівників поліції та швидкої, які зливають інформацію.

Чек за послуги на поховання такі компанії виписують уже з огляду на статки родини, хоча фактичні витрати можуть не дуже й відрізнятись. Але заможнішим сім’ям додають зберігання тіла у приватних моргах, дорогі труни і тому подібне.

«Я бачив труну за 500 тисяч гривень. Вона нічим не відрізняється від труни за 50 тисяч. Іноді в чек вписують послуги, яких не надавали», - розповідає Скорик.

Також він нарікає, що в міському морзі на вулиці Оранжерейній похороні організації в одному із залів прощань облаштували магазин, через що черга на поховання просувається дуже повільно, хоча іноді в день буває і двадцять похоронів.

Ветеран уже написав заяви до міського голови, голови військової адміністрації та в прокуратуру із проханням перевірок таких ФОПів, через що отримав прямі чи опосередковані погрози.

Читайте також: Азовець Іщенко помер у полоні через травму грудної клітки — Паламар

Олександр Скорик вважає, що забирати тіло з дому має лише комунальне підприємство, аби в рідних була можливість спокійного вибору. Однак додає, що у справі поховання військових держава від початку війни усунулася від будь-яких обов’язків .

Він зазначає, що зараз допомога суму на поховання військових в межах 9 тисяч на одного, а має становити не менше ніж 20 тисяч гривень. ТОму він провів перемовини з деякими ТЦК та бригадами і звернувся до столичної влади з проханням збільшили суму.

Олександр зазначає, що навіть під час найпростіших похоронів військових труна має бути лакованою, а тіло забирати лімузин, а не «газелька».

«Краще місту вкладатись у почесті для військового, ніж перекладати п'ятий раз бруківку. Гідне прощання з воїном — це найменше, що країна може для нього зробити», - вважає ветеран.

Також він виступає за уніфікацію надгробків на місцях поховання військових. З цим погодилась і Київська міська адміністрація, яка у червні 2023-го видала відповідне розпорядження. Такі памятники бувають у двох варіантах та ставлять коштом держави. Якщо родина хоче замовити свій варіант, то держава компенсує 50 тисяч гривень, які передбачені на встановлення унітарного надгробка.

«Якщо їхній син одягнув форму, був військовим і захищав цю країну, він має й після смерті бути однострійним з усіма військовими. Його слід ховати як воїна, щоб у майбутньому було зрозуміло, чия це могила. Щоб шанували і її, і пам'ять про героя. Усе з часом забувається. Помруть рідні, та майбутнє покоління знатиме, що це військові, які загинули за них», - резюмує Скорик.

Він зазначає, що домовлятися з недобросовісними ритуальними службами не збирається, і в цьому його підтримують двоє помічників, теж колишніх військових.

Нагадаємо, під Києвом у Гатному планують облаштувати Національне військовове меморіальне кладовище, де ховатимуть військовослужбовців, які захищали Україну, а також ветеранів війни.