UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прикордонники роз'яснили порядок заборони виїзду за кордон для аліментників

В Україні набув чинності закон про обмеження для неплатників аліментів, який передбачає жорсткі заходи.

Неплатника аліментів можуть не випустити за кордон, якщо буде постанова державного виконавця, повідомив помічник голови Держприкордонслужби Олег Слободян.

"Для того щоб обмежити ту чи іншу особа у праві виїзду за кордон, повинен бути задіяний спеціальний механізм. В даному випадку першопричиною для внесення в базу даних і подальшого обмеження у праві виїзду для нас є постанова державного виконавця. Після того як надходить така постанова, ця особа вноситься до бази даних і при перетині кордону прикордонник діє відповідно до своїх повноважень", – розповів він в ефірі телеканалу "112 Україна".

При цьому Слободян сумнівається, що закон передбачає якісь винятки (для депутатів або бізнесменів).

"Якщо постанови немає, то підстав для обмеження виїзду за кордон у прикордонників немає", – резюмував він.

У грудні 2017 року Верховна Рада прийняла закон щодо посилення захисту прав дітей за допомогою нового порядку примусового стягнення заборгованості по сплаті аліментів.

Згідно із законом, неплатника аліментів зможуть обмежити у праві виїзду за межі України, праві керування транспортними засобами, праві користування вогнепальною мисливською зброєю.

Детальніше про новий закон про аліменти читайте в статті Юлії Дузь "Боротьба зі злісними неплатниками аліментів: захист прав дитини або неприкритий піар?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".