UA / RU
Підтримати ZN.ua

Прийняття законопроєкту №9042-1 може залишити частину постраждалих унаслідок війни дітей без соціального захисту — УМПД

Громадська спілка "Українська мережа за права дитини" зазначає, що цей законопроєкт потребує доопрацювання.

Голова правління "Українська мережа за права дитини" Дар’я Касьянова зазначила, що на друге читання очікує законопроєкт №9042-1 про основи соціальної захищеності дітей, які постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

У громадській спілці наголосили, що нині не надано фінансових та економічних обґрунтувань реалізації ініціативи. 

Читайте також: Війна і «дорослі діти»…

Касьянова пояснила, що це означає не всі з постраждалих дітей можуть  отримати соціальні та реабілітаційні послуги, медичну та психологічну допомогу, педагогічну реабілітацію, послуги з оздоровлення та відпочинку, матеріальну підтримку. Або зможуть отримати її не в належному обсязі.

УМПД звернулася з пропозиціями до Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів.

У ГС зазначили, що це дуже потрібний закон, однак він  потребує доопрацювань, оскільки в нінішньому вигляді законопроєкт суперечить національному законодавству та правовим стандартам у сфері захисту прав дитини Конвенції ООН про права дитини. 

"Його ухвалення може призвести до завантаженості судів і державної виконавчої служби, разом з тим заплановані  покращення для дітей реалізовані не будуть. Громадська спілка “Українська мережа за права дитини” підтримує будь-яку ідею, спрямовану на посилення захисту прав дитини, однак така ідея повинна мати реальний, а не декларативний характер", – йдеться у зверненні.

У тексті листа до профільних Комітетів ВРУ Громадська спілка "Українська мережа за права дитини" виклала свої зауваження та пропозиції щодо законопроєкту. Ознайомитися з ними можна за посиланням.

Від війни, яку розпочала Росія проти України, постраждали і діти, і дорослі. Фахівці "Юридичної сотні" пояснили, хто має право на статус "дитина війни" та як можна його отримати.