UA / RU
Підтримати ZN.ua

Президент назвав перемогою дипломатії резолюції ПАРЄ по Україні

Порошенко підтримав заклики ПАРЄ до вироблення загальноєвропейської стратегії для протидії зусиллям Росії із дестабілізації геополітичної ситуації.

Президент України Петро Порошенко позитивно оцінив резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи щодо ситуації в Україні, прийняті 12 жовтня, назвавши їх перемогою дипломатії на шляху боротьби проти російської агресії.

"ПАРЄ вперше визнала Росію країною-агресором, закликала її вивести свої війська і припинити військову підтримку бойовиків і чітко підтвердила беззастережну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, включаючи Крим. Це спільна перемога української дипломатії, депутатів Верховної Ради України та проукраїнської міжнародної коаліції", – сказано в повідомленні, опублікованому на офіційній сторінці глави держави у Facebook ввечері в четвер, 13 жовтня.

Порошенко висловив подяку доповідачам по Україні Маріеллі Бекк і Христині Зеленковій за підтримку України на шляху реформ, засудження російської агресії та переслідувань українських громадян на території тимчасово окупованих Криму і Донбасу.

Президент також привітав заклик ПАРЄ до вироблення загальноєвропейської стратегії для протидії зусиллям Росії із дестабілізації геополітичної ситуації, а також висловив впевненість, що відновлення повноважень російської делегації ПАРЄ до повного припинення російської агресії та відновлення територіальної цілісності України, передчасно.

Нагадаємо, 12 жовтня ПАРЄ прийняла дві резолюції по Україні з поправками української делегації.

Крім того, в ПАРЄ був представлений звіт про порушення прав людини в анексованому Криму і непідконтрольних Україні районах Донбасу. В цьому вказано, що умов для виборів у Донбасі немає. Чесні вибори потребують свободи слова для "проукраїнських" та "проросійських" ЗМІ, що важко уявити без встановлення українського закону та правопорядку.

Дві великі групи в ПАРЄ виступили проти повернення Росії до Асамблеї. Зокрема, ЄНП і консерватори нагадали, чому російським делегатам заборонили брати участь у засіданнях.