UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правоохоронці встановили особи понад п'яти тисяч вкрадених росіянами дітей

Українська оперативна група на базі Європолу опрацьовує механізм повернення депортованих українців додому.

Українські правоохоронці ідентифікували понад 5,6 тисячі дітей, яких окупанти незаконно вивезли у Росію, повідомила  заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.

«Станом на сьогодні сотні тисяч українців були примусово депортовані до країни-агресора. За даними Національного інформбюро, вже ідентифіковано понад 5600 дітей, яких примусово депортували до Росії. Фактична цифра більша», - зазначила вона.

Окрім ідентифікації, відпрацьовується й механізм повернення маленьких українців додому.

Цими питаннями займається Українська оперативна група на базі Європолу, метою якої є захист тимчасово переміщених осіб у Європі та країнах-агресорах – Росії і Білорусі.

До складу групи під головуванням Австрії увійшли правоохоронці з Німеччини, Чехії, Словаччини, Угорщини, Молдови, Польщі, Румунії та України. Участь у засіданнях беруть правоохоронці з країн Балтії і Фінляндії.

Читайте також: Повернення. Дорога життя Сашка та його бабусі

Раніше уповноважена президента України з прав дітей Дар'я Герасимчук повідомила, що РФ незаконно депортувала на тимчасово окуповані території понад 180 тисяч дітей, зокрема, близько двох тисяч дітей-сиріт. Частину дітей відправили до Росії.

Указом президента РФ українським дітям-сиротам почали давати російське громадянство за «спрощеною процедурою». А на тимчасово окупованих територіях Херсонської і Запорізької областей новонароджених примусово записують у «громадяни РФ».

Фактично РФ, порушуючи міжнародне гуманітарне право та елементарні стандарти людяності, займається організованим на державному рівні викраденням дітей.