UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правоохоронці затримали п'ятеро осіб за фактом прориву кордону у Шегинях

Встановлені особи 32 активістів та шістьох ймовірних організаторів прориву через кордон.

Правоохоронці Національної поліції Львівської області затримали п'ятеро осіб за фактом "прориву" українсько-польського кордону на прикордонному пункті "Шегині", повідомляє прес-служба міністерства внутрішніх справ України.

За даними МВС, затримані найбільш активні учасники події 10 вересня, які не лише проривались через кордон, а й застосували до українських прикордонників фізичне насильство.

"Їм інкримінують вчинення кримінальних правопорушень, передбачених кількома статтями Кримінального кодексу, зокрема – групове порушення громадського порядку", - повідомили у відомстві.

Крім того, правоохоронці встановили особи шести можливих організаторів заворушень на ПП "Шегині" у неділю, 10 вересня, а також особи 32 активних учасників подій.

"Понад 100 осіб допитані як свідки цього інциденту. Кільком народним депутатам у належному порядку направлені повідомлення про виклики для проведення слідчих дій", - додали у прес-службі міністерства.

Недільні події кваліфіковані правоохоронцями за ч. 1 ст. 332 (незаконне переправлення осіб через державний кордон України), ч. 2 ст. 342 (опір представникові влади, працівникові правоохоронного органу, державному виконавцю, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві), ч. 4 ст. 345 (погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) та ст. 293 (групове порушення громадського порядку) Кримінального кодексу України.

Також у Державній прикордонній службі України склали 15 адміністративних протоколів за незаконне перетинання кордону. Серед осіб, стосовно яких складено адміністративні матеріали, чотири представника ЗМІ та десять іноземців.

У Міністерстві внутрішніх справ нагадали про те, що внаслідок тих подій 13 поліцейських та дев'ять прикордонників отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

10 вересня позбавлений українського громадянства Саакашвілі і його прихильники прорвали кордон українських прикордонників на кордоні з Польщею. Детальніше про повернення Саакашвілі в Україну читайте в матеріалі "Прорив Саакашвілі через кордон: головне".

Національна поліція Львівської області зареєструвала кримінальне провадження за ч. 1 ст. 332 - за фактом незаконного переміщення Міхеїла Саакашвілі через державний кордон.

Пізніше у кримінальному провадженні з'явилася ще одна стаття – ч. 2 ст.342 (опір співробітникові органів при виконання ним службових обов'язків, члену громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовцеві під час виконання цими особами покладених на них обов'язків з охорони громадського порядку).

За даними Держприкордонслужби, у неділю, 10 вересня, державний кордон України незаконно перетнули 60 осіб. Шістьом особам оформили протоколи про адміністративне порушення, які скерували до суду, станом на понеділок, 11 вересня, протоколи оформлювались стосовно дев'яти осіб, зокрема, журналістів.