UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правоохоронці перекваліфікували напад на Гандзюк

Тепер його розслідуватимуть як закінчене умисне вбивство.

Слідчі змінили кваліфікацію справи про напад на радницю мера Херсона, громадську активістку Катерину Гандзюк, яка сьогодні померла у лікарні. Наприкінці липня її облили кислотою, у справі про напад на активістку фігурують п'ятеро підозрюваних. Гандзюк отримала 40% опіків тіла, їй зробили декілька операцій.

"На даний час кримінальне провадження за фактом нападу на Катерину Гандзюк розслідується як закінчений злочин - за пунктами 4, 6, 11 і 12 ч. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство, скоєне групою осіб, з корисливих мотивів, з особливою жорстокістю, на замовлення)", - повідомляє Департамент комунікації Національної поліції України.

Розслідування нападу на Гандзюк за ініціативи Генеральної прокуратури проводить Служба безпеки України. Раніше до опікового відділення Київської міської клінічної лікарні №2, в якому померла активістка, прибула слідчо-оперативна група столичної поліції. Слідчі розпочали огляд тіла загиблої, тривають й інші першочергові слідчі дії.

Читайте також: Хто замовив Катю Гандзюк: як політики та активісти відреагували на її загибель

Як повідомлялося, 31 липня невідомий облив кислотою радника мера Херсона Катерину Гандзюк. Постраждалу із серйозними опіками 40% тіла доставили до реанімації. Експертиза встановила, що Гандзюк облили концентрованою сірчаною кислотою.

Поліція кваліфікувала напад на активістку як "хуліганство", але згодом перекваліфікувала на "умисні тяжкі тілесні ушкодження, вчинені з метою залякування потерпілого" і "замах на вбивство, вчинений з особливою жорстокістю".

3 серпня поліція відзвітувала про затримання підозрюваного в нападі на Гандзюк – раніше судимого жителя Херсона Миколи Новікова. Суд заарештував його на 60 діб без права внесення застави. Потерпіла та свідки Новікова не впізнали. 22 серпня прокуратура відмовилася від висунутої йому підозри, і Новікова звільнили з-під варти.

У другій половині серпня поліція затримала ще п'ятьох підозрюваних. За версією слідства, Володимир Васянович мав подати сигнал про те, що Гандзюк вийшла з під'їзду. Микита Грабчук – облити її кислотою, попередньо придбаною Віктором Горбуновим. Водієм виступав В'ячеслав Вишневський, на Сергія Торбіна як на організатора замаху вказали інші члени групи.

Організатору та виконавцю обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Усі підозрювані, крім Торбіна, дали свідчення.