UA / RU
Підтримати ZN.ua

Правила безпеки: як діяти під час ядерного вибуху

Ці знання можуть допомогти вам і вашим близьким.

Під час свого виступу президент країни-агресорки Владімір Путін повідомив про призупинення участі Росії у Договорі про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь і готовності до ядерних навчань.

Читайте також: Навіть «помірна» ядерна війна може суттєво вплинути на клімат – вчені

Ворог неодноразово погрожував українцям застосуванням ядерної зброї, тож краще знати алгоритм дій, який може врятувати життя у небезпечній ситуації.

У випадку застосування ядерної зброї, використання “брудної бомби” або вибуху на АЕС головне правило лишається незмінним: почувши сирену, прямуйте в укриття, пише dovidka.info.

Увімкніть радіо, телебачення або скористайтесь інтернетом для отримання сповіщення про відповідну загрозу та про подальші дії.

Оперативну інформацію має повідомити ДСНС, Генштаб, поліція чи місцева влада на сторінках їх офіційних сайтів чи соцмереж або в офіційних каналах у Viber чи Telegram. Якщо інтернет-звʼязок буде нестабільним, можна використовувати полегшені версії соцмереж (Facebook Lite, Messenger Lite). Однак є велика ймовірність, що в зоні ураження ядерною зброєю зовсім не працюватиме інтернет та засоби звʼязку, буде відсутнє електропостачання. А тому заздалегідь подбайте про наявність радіоприймача з живленням від батарейок. Це може бути єдиним засобом звʼязку в надзвичайній ситуації.

Як діяти, якщо ядерний вибух застав на вулиці


Що робити, коли ви дісталися до укриття

Як діяти, якщо ядерний вибух застав вас у приміщенні

Що робити, якщо ядерний вибух застав вас у дорозі

Нагадаємо, МЗС відреагувало на ядерну риторику Москви та закликало вжити термінових заходів.