UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пожежа в будинку Шабуніна: Представництво ЄС і посольство Великої Британії в Україні закликали розслідувати справу

Матті Маасикас і Мелінда Сіммонс закликали притягнути до відповідальності винних.

Глава Представництва ЄС в Україні Матті Маасикас заявив, що влада України повинна розслідувати пожежу в будинку голови громадської організації Центр протидії корупції Віталія Шабуніна. У випадку, якщо це був умисний підпал, всі винні мають бути притягнуті до відповідальності.

"Дуже стривожений новинами про те, що згорів будинок антикорупційного активіста Віталія Шабуніна. Я закликаю владу розслідувати цю справу, і в разі якщо це була навмисна дія - притягнути винних до відповідальності. Громадські активісти повинні відчувати себе в безпеці для виконання своєї місії", - написав Маасикас в Twitter.

Very disturbed by the news that the house of the anti-corruption activist Vitaliy Shabunin burned down. I call on the authorities to investigate this case and if a deliberate act – to bring the perpetrators to justice. Civil activists must feel safe to carry on their mission.

— Matti Maasikas (@MattiMaasikas) July 23, 2020

Посольство Великої Британії в Україні також відреагувало на пожежу в будинку.

"Шокована новинами про підпал будинку Віталія Шабуніна і відчуваю полегшення, що ніхто не постраждав. Важливо належним чином розслідувати це і будь-який інший напад на антикорупційних активістів і притягнути до відповідальності відповідальних осіб", - написала Мелінда Сіммонс.

Shocked by the news of an arson attack at Vitaliy #Shabunin house and relieved nobody was hurt. Important to investigate properly this and any attack on anti-corruption activists and those responsible held to account #ukraine

— Melinda Simmons (@MelSimmonsFCO) July 23, 2020

Читайте також: Поліція розслідує справу про підпал будинку голови Центру протидії корупції Шабуніна: подробиці

Нагадаємо, у ніч на четвер, 23 липня, невідомі спалили будинок голови Центру протидії корупції Віталія Шабуніна, розташований на вулиці Ентузіастів 16а в Києві. Батьки активіста встигли вибігти, в результаті пожежі ніхто не постраждав.

В ЦПК вважають, що підпал будинку Шабуніна свідчить про нездатність влади забезпечити належний захист громадських активістів.