UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повірка лічильника газу: коли облгаз має повернути його споживачу після демонтажу

Роз'яснення дала експертка.

Українці навіть під час війни мають своєчасно здійснювати комунальні платежі. Зокрема, споживачі мають платити за газ та щомісяця передавати показники газового лічильника.

Експертка-консультантка видання «ГазПравда» Катерина Плотнікова розповіла, коли облгаз повернути лічильник після його демонтажу на періодичну повірку.

Читайте також: Повірка лічильників газу: хто повинен за неї платити

Експертка зазначила, за умови, що демонтований лічильник є власністю споживача:

«У разі прийняття рішення про доцільність ремонту облгаз зобов’язаний встановити відремонтований лічильник газу побутового споживача замість тимчасово встановленого лічильника газу з обмінного фонду протягом двох місяців з дати його зняття», – сказала Плотнікова.

Якщо облгаз прийняв рішення про недоцільність проведення ремонту лічильника газу, то він зобов’язаний протягом 15 робочих днів після результатів проведення періодичної повірки (але не пізніше двомісячного строку після зняття лічильника газу на періодичну повірку) безкоштовно встановити власний розрахунковий лічильник газу (типорозміром не більше лічильника газу побутового споживача) для подальших комерційних розрахунків і в цей самий строк повернути споживачу його лічильник газу та письмово повідомити споживача про результати проведення періодичної повірки і прийняте рішення щодо недоцільності ремонту лічильника газу.

Читайте також: Розподіл газу: чи може громада самостійно здійснювати і не платити облгазу

За словами експертки, у такому разі побутовий споживач не може відмовитись від встановлення лічильника газу облгазом.

За умови, що демонтований лічильник є власністю облгазу:

Нагадаємо, що набула чинності постанова Кабмін № 440, згідно з якою в Україні відновлено повірку побутових лічильників води, тепла та газу. Громадяни, у яких настав термін повірки лічильників, мають це зробити протягом трьох місяців після закінчення опалювального періоду.