UA / RU
Підтримати ZN.ua

Постанову щодо доступу ГПУ до інформації з телефона Бердинських переглянуть повторно

Дата перегляду постанови поки невідома.

Апеляційний суд міста Києва ухвалив рішення, згідно з яким клопотання Генеральної прокуратури України про доступ до інформації з телефону журналістки видання "Новое время" Христини Бердинських направлять на повторний розгляд до суду першої інстанції. Сама ж журналістка вимагала повністю скасувати відповідну постанову, передає "Радіо Свобода".

Таким чином Апеляційний суд лише частково ухвалив скаргу Бердинських на постанову Печерського суду, який дозволив ГПУ доступ до інформації з телефону жінки за півтора року. Дата нового розгляду постанови поки невідома.

За словами адвокатів журналістки, сьогоднішнє засідання, з одного боку, означає визнання постанови Печерського суду незаконною. Однак, з іншого боку, залишається невідомим, чи отримали вже слідчі доступ до телефону Бердинських та що вони робитимуть з інформацією з нього.

Прокурор відмовився розповісти, чи надіслав оператор мобільного зв'язку запрошувані данні.

Нагадаємо, ГПУ на виконання рішення Європейського суду з прав людини зупинила процедуру отримання інформації з мобільного телефону Христини Бердинських, а також головної редакторки програми "Схеми" Наталії Седлецької.

Отримати інформацію за останні півтора року з телефонів Бердинських та Седлецької, а також іще однієї особи, Печерський суд дозволив у рамках справи, яку Генпрокуратура зареєструвала стосовно директора НАБУ Артема Ситника. Главу Антикорупційного бюро підозрюють у розголошенні даних слідства на підставі опублікованого в інтернеті аудіозапису, де людина з голосом, схожим на Ситника, розповідає журналістам деталі розслідування незаконного збагачення екс-прокурора сил АТО Костянтина Кулика.

Редакція "Радіо Свобода", журналісти інших видань, журналістські й антикорупційні організації висловили обурення у зв'язку з діями суду і прокуратури. У США та Євросоюзі висловили стурбованість у зв'язку з ситуацією, що склалася.

У ГПУ пояснили, що рішення суду не стосується змісту розмов, і запевнили, що про прослуховування журналістки мови не йде. У свою чергу генпрокурор Юрій Луценко запропонував Седлецькій пояснити причини таких дій ГПУ при особистій зустрічі і без камер. Від виступу в прямому ефірі з цього приводу Луценко відмовився.

Сама Седлецька назвала рішення Печерського суду тиском і втручанням в особисте життя. Журналістка не виключила, що за нею незаконно стежили правоохоронці, і тепер намагатимуться легалізувати раніше отриману інформацію.