UA / RU
Підтримати ZN.ua

Посли G7 відреагували на початок роботи Етичної ради

Від створення ради залежала судова реформа.

Посли країн G7 привітали початок роботи Етичної ради при Вищій раді правосуддя.

Від роботи ради залежить успіх судової реформи, йдеться у заяві послів у Twitter.

"Посли G7 вітають початок роботи Етичної ради при Вищій раді правосуддя з 1 грудня. Ми з нетерпінням очікуємо, що цей спільний українсько-міжнародний орган рухатиметься вперед у своїй важливій роботі з реформування ВСП", - йдеться у заяві.

Посли підкреслили свою відданість підтримці Етичної ради при ВРП та відбірковій комісії при Вищій кваліфікаційній комісії суддів.

Склад Етичної ради, завданням якої у встановленні відповідності кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та чесноти, був сформований за так званим "варіантом Б", коли ніхто з посадових осіб Вищої Ради правосуддя не підписав запропонований список кандидатів.

Читайте також: Хто відповідатиме за очищення Вищої ради правосуддя: кандидати в Етичну раду від РСУ

Рада утворилася автоматично у складі перших трьох прізвищ зі списку міжнародників та перших трьох зі списку Ради суддів.

До неї увійшли:

Таким чином, з одного боку Етична рада вважається створеною, але через відсутність голови ВРП (в.о. голови ВРП), комісія починає працювати в умовах продовження конфлікту та відсутності комунікації між УРП, Радою суддів та міжнародними партнерами та донорськими проєктами.

До цього Рада суддів майже два місяці блокувала судову реформу, відмовляючись призначати своїх кандидатів до Етичної ради.

Згодом Конституційний суд України відкрив провадження за поданням Верховного суду про конституційність реформування Вищої ради правосуддя.