UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко поскаржився Меркель, що ОБСЄ досі не надала Україні безпілотники

За словами президента, попередні домовленості передбачали, що на сьогоднішній день обіцяні ОБСЄ безпілотники вже повинні були бути в України.

Президент України Петро Порошенко висловлює стурбованість у зв'язку з тим, що ОБСЄ досі не надала Україні безпілотні літальні апарати, що визначено попередніми домовленостями. Про це він сказав під час телефонних консультацій з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель.

Порошенко і Меркель обговорили ситуацію з дотриманням режиму припинення вогню. Президент зазначив, що українська сторона послідовно дотримується домовленостей. Глава держави підкреслив, що очікує виконання російською стороною її зобов'язань у рамках Мінського протоколу: виведення військ, забезпечення закриття кордону та створення буферної зони по її лінії.

Співрозмовники також обговорили стан виконання ОБСЄ функцій моніторингу та верифікації двостороннього режиму припинення вогню. У цьому контексті Порошенко висловив стурбованість у зв'язку з тим, що ОБСЄ досі не надала безпілотники.

Також Порошенко подякував Меркель за гуманітарні ініціативи Німеччини в продовження домовленостей, досягнутих під час візиту канцлера в Київ. Зокрема, Німеччина виділяє 25 млн євро на будівництво житла для вимушених переселенців і 500 млн євро кредитних гарантій на відновлення інфраструктури Донбасу.

Президент повідомив, що за його дорученням віце-прем'єр-міністр Володимир Гройсман сьогодні провів нараду за участю представників органів центральної та місцевої влади, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Посольства ФРН в Україні з метою реалізації гуманітарних проектів на кошти німецького уряду. Зокрема, обговорювалися питання доставки та розповсюдження німецької гуманітарної допомоги в Донецькій і Луганській областях та побудови містечок для більш чотирьох тисяч вимушених переселенців.

Також Меркель і Порошенко обговорили енергетичні питання, зокрема, результати останніх тристоронніх консультацій з газового питання відбулися в Берліні.

Нагадаємо, на початку вересня голова ОБСЄ і президент Швейцарії Дідьє Буркхальтер повідомив, що організація розмістить в Україні безпілотники для спостереження за перемир'ям.

25 вересня президент повідомив, що 26 вересня на Донбас прибувають перші безпілотні апарати, які будуть контролювати виконання режиму припинення вогню і процес відведення важкої артилерії і систем залпового вогню. Виконання мирних домовленостей буде контролювати спостережна місія ОБСЄ, яка зараз розширена до 500 інспекторів. !zn