UA / RU
Підтримати ZN.ua

Порошенко підписав закон про нові ліміти українських передач на телебаченні та радіо

Парламент прийняв закон, який уточнює поняття "програми європейського виробництва" ще 17 травня. Президент підписав чотири місяці потому.

Президент України підписав закон про нові ліміти вітчизняного і зарубіжного контенту на радіо і телебаченні. Як повідомляється на сайті Верховної Ради, закон було повернуто з підписом президента 12 вересня.

Нагадаємо, що Верховна Рада ухвалила цей закон (проект №2766) 17 травня.

Документом встановлюється, що ліцензіати (крім супутникового мовлення) у проміжках часу між 07:00 і 23:00 повинні дотримуватися таких пропорцій між українськими та іноземними програмами:

- передачі європейського виробництва, а також США і Канади повинні становити не менше 70% загального тижневого обсягу мовлення, у тому числі не менше 50% загального тижневого обсягу мовлення – передачі українського виробництва;

- у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50% загального щотижневого обсягу мовлення.

Передачею європейського виробництва вважається передача, створена однією або кількома юридичними особами - резидентами країн, які ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне мовлення.

"У випадку, якщо передача створена на замовлення або за участі однієї або декількох юридичних осіб - резидентів країни, що визнана Верховною Радою України державою-агресором (державою-окупантом), така передача не може вважатися передачею європейського чи українського виробництва", - йдеться в прийнятому законі.

Як наголошується в пояснювальній записці до законопроекту, на даний час частка передач українського та європейського виробництва повинна складати не менше 80%. Однак це положення закону фактично не виконується, оскільки в українському законодавстві відсутнє визначення поняття "програми європейського виробництва". Тому законом вводиться формальний критерій, який дозволить чітко визначити передачі європейського виробництва.

"Слід зазначити, що українські програми, телепередачі є європейськими в розумінні Конвенції", - йдеться в пояснювальній записці.

У липні президент України підписав закон про квоти для українських пісень на радіо. Закон зобов'язує радіостанції транслювати державною мовою не менше 35% від загального обсягу пісень протягом доби, в тому числі не менш 35% від обсягу пісень у кожному проміжку часу з 7:00 до 14:00 і з 15:00 до 22:00.

При цьому на радіостанціях, де частка пісень на офіційних мовах Європейського Союзу становить не менше 60% від загального обсягу, обов'язкова квота українських пісень знижується до 25%.

Закон також містить норму, відповідно до якої радіостанції повинні забезпечити не менше 60% добового об'єму ведення передач, у тому числі новостийно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) державною мовою.