UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пора до школи: скільки коштує зібрати дитину до 1 класу

1 вересня розпочинається навчальний рік.

Через військове вторгнення Росії, освітній процес в Україні зазнав деяких змін. Зокрема, не в усіх областях новий навчальний рік почнеться в очному форматі. Але у регіонах, де дозволяє безпекова ситуація та школи мають укриття, діти навчатимуться офлайн.

У серпні батьки традиційно починають підготовку дітей до школи та купують необхідні речі. ТСН.ua розповіло, скільки коштів потрібно у цьому році, щоб зібрати до школи першокласника.

Читайте також: Онлайн або офлайн: хто визначатиме формат навчального процесу у школах

Що потрібно купити для учня 1 класу

Для першокласника знадобиться таке шкільне приладдя:

Читайте також: Скоро до школи: як обрати рюкзак для першокласника

Також потрібно купити набір для творчості:

Для шкільних уроків трудового навчання можуть знадобитися такі речі:

Щоб відвідувати уроки фізкультури, потрібна мати спортивну форму. Так, для уроків фізичної культури потрібно купити:

Також для школи дітям знадобиться одяг ділового стилю, закрите змінне взуття, пляшечка для води, ланчбокс, рюкзак і сумка для спортивної форми.

Скільки коштує зібрати дитину до 1 класу

Для першокласника необхідний ортопедичний рюкзак. Його ціна може становити близько 2500 грн. У деяких рюкзаках до комплекту входять пенал і сумка для спортивного одягу/змінного взуття. У такому разі ціна може сягати 3 200 грн. Рюкзаки із зображенням героїв відомих фільмів або мультфільмів можуть коштувати дорожче.

Читайте також: Довідка до школи: які щеплення повинна мати дитина

Але можна знайти рюкзаки за більш вигідною ціною. Найпростіші моделі коштують від 300 грн. Тому середня ціна рюкзака – 1 500 грн.

Якщо купувати шкільне приладдя для першокласника не в наборі, а окремо, то воно може коштувати близько 995 грн. Як варіант, можна обрати набір першокласника, який містить одразу все необхідне приладдя. Він коштує приблизно 1 000 грн.

Набір для образотворчого мистецтва та уроків трудового навчання – 400 грн.

Ціна лачнбоксу та пляшечки для води складає 300-350 грн. Їх можна замінити звичайним пластиковим контейнером і звичайною пляшкою та зекономити кошти.

Також для школи першокласнику потрібно купити одяг. Ціни залежать від торгової марки та магазину:

Якщо батькам потрібно купити всі ці речі для першокласника, то доведеться витратити близько 5 270 грн (якщо обирати найдешевші товари – 3 145 грн).

У випадку, якщо у дитини лишилися з садочка, наприклад, спортивний одяг, футболки, змінне взуття та інше, можна зекономити кілька тисяч гривень.

Також у деяких школах є традиція одягати вишиванки на свята. Середня ціна вишиванки становить 1000 грн.

Якщо батьки купують для першокласника рюкзак за 1 500 грн, канцтовари за 1 400 грн, вишиванку за 1 000 грн, ланчбокс і пляшечку за 350 грн, одяг і взуття за 3 145 грн, то необхідно заплатити близько 6 395 грн.

Раніше дитячий сімейний психолог Світлана Ройз розповіла, як батькам адаптувати дітей до нового навчального року.