UA / RU
Підтримати ZN.ua

Популярність університету серед вступників не означає його рейтинговість

Іноді популярні виші є другим запасним варіантом для абітурієнтів.  

Популярність університетів за кількістю заяв від вступників не означає їхню найбільшу популярність, адже іноді абітурієнти розглядають їх не як основний, а як запасний варіант для навчання, пише редакторка відділу освіти та науки ZN.UA Оксана Онищенко у статті «Вступ-2024. Чого хочуть абітурієнти і чого — держава?».

Так, за даними Вступ.Інфо, найбільше заяв на вступ подали абітурієнти до таких університетів як Львівський національний університет ім. І.Франка, Київський національний університет ім. Т.Шевченка,   Національний університет «Львівська політехніка», Національний технічний університет  «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського», Державний торговельно-економічний університет (Київ), Чернівецький національний університет  ім. Ю.Федьковича, Київський національний економічний університет ім. В.Гетьмана, Прикарпатський національний університет ім. В.Стефаника, Національний авіаційний університет та Національний університет біоресурсів і природокористування.

«Традиція порівнювати університети за кількістю заяв на вступ міцно вкорінилася, але насправді ці дані не є показовими. Адже, по-перше, вступники подають заяви із зазначенням пріоритетів — десь вони хотіли б навчатися насамперед, а якийсь виш для них — запасний варіант на випадок невдачі в омріяному університеті. По-друге, університети-важковаговики, які мають багато факультетів і програм, апріорі отримають більше заяв», - зазначає авторка.

Читайте також: В Україні поменшало охочих вчитись в університетах

А от в розподілі спеціальностей спостерігається певне лідерство серед закладів вищої освіти.  Так, на журналістику найбільше заяв зареєстровано в КНУ ім. Т.Шевченка, Київському столичному університеті ім. Б.Грінченка та ЛНУ ім. І.Франка.

На спеціальність фінанси та банківська справа найбільше заяв подали у ЛНУ ім. І.Франка та КНЕУ ім. В.Гетьмана. Менеджмент воліють вивчати у Державному торговельно-економічному університеті, Львівській політехніці та Київському політехнічному інституті ім. І.Сікорського.

З права лідерами є Національний юридичний університет ім. Я.Мудрого та Національний університет «Одеська юридична академія».

З таких дисциплін як фізика та астрономія найбільше заяв зареєстровано в КНУ ім. Т.Шевченка та ЛНУ ім. І.Франка, а зі спеціальності авіаційна та ракетно-космічна техніка — в Київському політехнічному інституті ім. І.Сікорського та НАУ. Майбутні будівельники та архітектори найчастіше подавали заяви на вступ до КНУБіА та Львівської політехніки.

При цьому Онищенко вказує і ще на той момент, що не всі університети, до яких надійшло найбільша заяв на вступ, можуть похвалитися тим, що до них прийшли абітурієнти з найвищими балами.