UA / RU
Підтримати ZN.ua

Понад 70% дорослого населення України регулярно вживає продукти зі шкідливими трансжирами - опитування ВООЗ

Науковими дослідженнями підтверджена роль трансжирів у розвитку ішемічної хвороби серця, ожиріння, цукрового діабету, печінкової недостатності, раку, хвороби Альцгеймера, депресії та жіночого безпліддя.

74% українців споживають харчові продукти, що містить шкідливі для здоров'я трансжири, не рідше 1-2 днів на тиждень. Такі результати показало всеукраїнське опитування “Думки і погляди населення України щодо трансжирів”, яке було проведене Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Бюро ВООЗ в Україні.

"Україна і досі в списку тих країн, які ще досі не впровадили законодавство, яке б обмежили вживання трансжирів у харчових продуктах, попри величезну шкоду для здоров'я, і попри те, що ВООЗ закликає усі країни зробити це якомога швидше. Тому, важливо, які проблеми є в Україні, що українці думають про вживання трансжирів, чи вони взагалі ідентифікують, що вживають трансжири, і яка позиція держави, які кроки вже робляться для того, щоб захистити здоров'я українців", - сказала під час презентації опитування у четвер, 21 жовтня виконавча директорка “Центру громадянського представництва “Життя” Лілія Олефір.

За даними оприлюдненого дослідження, 61% дорослого населення в Україні свідомі того, що регулярно вживають продукти, які містять трансжири. При цьому, лише 38% опитаних респондентів знають, в яких звичних харчових продуктах містяться трансжири.

У ході опитування 28% респондентів зазначили, що їхній звичайний раціон не включає продукти з трансжирами. Водночас питання, щодо продуктів, які вживає ця категорія, дозволило з'ясувати, що майже три чверті з них все ж таки них вживає продукти з вмістом трансжирів, щонайменше 1-2 рази на тиждень.

Дані опитування також показали, що фактично 74% українців споживають смажену на олії домашню їжу, що містить трансжири, не рідше 1-2 днів на тиждень.

63% українців вживають продукти, виготовлені з використанням маргарину та інших рослинних жирів.

13% респондентів вживають снеки.

18% респондентів вживають смажену їжу, виготовлену поза домом.

Опитування також показало, що чим молодші респонденти, тим частіше вони вживають продукти з вмістом трансжирів.

Водночас 82% опитаних респондентів заявили, що вони підтримують обмеження вмісту трансжирів на державному рівні.

"Ми запитували, чи українці підтримують прийняття законодавчих ініціатив, і власне те, щоб держава впровадила норми, які б зменшили вміст трансжирів в харчових продуктах. 82% відповіли, що підтримують", - сказала Лілія Олефір.

Вона також наголосила, що на сьогодні, у 42 країнах світу вже діють обмеження вмісту трансжирів у харчових продуктах. Україна досі не входить до цього переліку, хоча у Верховній Раді зареєстровано декілька законодавчих ініціатив щодо врегулювання трансжирів у складі харчових продуктів.

Всеукраїнське опитування “Думки і погляди населення України щодо трансжирів” проводилося Київським міжнародним інститутом соціології у вересні 2021 року на замовлення Бюро ВООЗ в Україні та ГО «Життя» (в рамках ініціативи Resolve to Save Lives Всесвітньої організації охорони здоров'я Vital Strategies).

У рамках дослідження методом телефонного опитування за допомогою комп'ютера (САТІ) було проведено 2006 інтерв'ю. Дані репрезентативні для населення України у віці 18 років та старші (без Криму й окупованих частин Донбасу). Похибка вибірки з ймовірністю 0,95 не перевищує 2,5 %.

З 1 січня 2004 р. в країнах Європейського Союзу максимальна норма трансізомерів жирних кислот у жирах, які використовуються для виробництва харчових продуктів, повинна складати не більше 2 %. 

У США 2006 року набрала чинності директива FDA, яка зобов'язує виробників вказувати вміст трансжирів у харчових продуктах. Цей захід, а також те, що багато виробників США добровільно пішли на зниження їхнього вмісту в складі продуктів, призвело до значного зменшення споживання трансжирів американцями — з 4,6 грама на день у 2003 році до 1 грама на день у 2012 році.

Підготувала Лія Ільченко