UA / RU
Підтримати ZN.ua

Помер дисидент і правозахисник Василь Овсієнко

Громадський діяч давно хворів.

На 75 році життя після тривалої хвороби помер український правозахисник, дисидент і політв’язень радянських таборів Василь Овсієнко. Він був одним із літописців руху опору владі СРСР і популяризував творчість Василя Стуса, написав у Facebook історик Вахтанг Кіпіані.

За його слова, чоловіки були близькими друзями. Разом із племінниками публіциста Кіпіані підшукував місце для кращого лікування Овсієнка.

Читайте також: Помер один з засновників гурту «Мертвий півень» Любомир Футорський

«Не стало Василя Овсієнка - людини численних чеснот, християнина, українського філолога, редактора, літописця руху опору, популяризатора життя і творчості Василя Стуса та інших дисидентів, політв'язня брєжнєвсько-горбачовських таборів. Ми були дуже близькі. Останні роки пан Василь хворів. На цьому тижні ми обговорювали з його племінниками переведення в краще місце для реабілітації та лікування. Це була велика і дуже скромна людина, подвижник, яких одиниці на мільйони», - розповів Кіпіані.

Читайте також: Воював на Запорізькому напрямку: помер багаторазовий чемпіон України з веслування

Загалом Василь Овсієнко за свою позицію просидів у радянських тюрмах близько 13,5 років. А у 2011 році він їхав у село Кучіне Пермської області РФ, щоб відвідати музей історії політичних репресій і тоталітаризму. Утім правозахисника не пустили в Росію, оскільки його ім'я виявилося у списку осіб, яким заборонений в'їзд до Російської Федерації.